SAFE SWARM

Honda pravi pametne raskrsnice

Honda već neko vreme priprema infrastrukturu za povezanu autonomnu budućnost i na CES sajmu je prikazala napredak svoje Honda SAFE SWARM tehnologije i prototipa bezbednosnog sistema po imenu „Pametna raskrsnica“.

Koristeći V2X (vehicle-to-everything) tehnologiju, Honda SAFE SWARM omogućava vozilima da komuniciraju sa drugim vozilima u svom okruženju i dele ključne informacije poput lokacije i brzine.

Sa ovim informacijama, kao i senzorima na vozilu, vozač ili automatizovani sistemi vozila mogu da odrede najbezbednije korake koje treba preduzeti da bi se sprečili sudari i smanjila gužva u saobraćaju.

Protekle godine Honda je radila evaluaciju SAFE SWARM tehnologije u stvarnom svetu na „Koridoru pametne mobilnosti“ (33 Smart Mobility Corridor) u blizini Hondinog centra za istraživanje i razvoj u saveznoj državi Ohajo, i predstavila je rezultate u razvoju tehnologija za uključivanje na auto-put i držanje saobraćajne trake.

Pored toga, Honda je demonstrirala svoju tehnologiju „Pametne raskrsnice“ koja opaža pešake koji pretrčavaju na crveno svetlo, i koja se trenutno testira u stvarnom svetu u gradu Marsvil u Ohaju.

Saobraćajni sudari na raskrsnicama predstavljaju otprilike 40% od svih sudara i 20% od skoro 35.000 smrtnih ishoda u saobraćajnim nesrećama u Sjedinjenim Državama svake godine. Tehnologija „Pametne raskrsnice“ koristi Hondin vlasnički softver za prepoznavanje objekata u saradnji sa kamerama na raskrsnicama i V2X komunikacijom.

To će omogućiti vozilima da praktično vide kroz objekte i zidove i u skoro svim vremenskim uslovima i obaveste vozače o pretnjama koje bi inače bile nevidljive.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde