TEST: Renault SCENIC Intens Blue dCi 120 EDC – Za porodice s malom decom

Scenic minivan je rame uz rame s crossoverima

[vc_btn title=”Motor, Modularnost” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Malo mesta na zadnjoj klupi, Loša preglednost pozadi ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Klasa mini vanova se sve manje prodaje. Čak je i ponuda sve oskudnija. Kupci se okreću „terencima“ jer … je u toj klasi veći izbor?

Mini van je zreo proizvod zastupljen decenijama. Generacije su odrastale na njihovim zadnjim sedištima, ali sada ih jedva ima po ulicama.
Scenic je poznat kao kompaktan i prostran, modularan i pun pregrada za sitnice. Probali smo ga s dizelom motorom od 120 KS.

S obzirom da se radi o multipraktik vozilu, očekivali smo da ima više prostora za putnike i stvari, kad ono na zadnjoj klupi ima mesta samo za saputnike do 170 cm.
„Krakati“ nisu predviđeni pozadi. Pozadi prosto nema dovoljno sedalne površine.

Za slučaj da vam treba gepek veći od prvobitne postavke, zadnja klupa je na šinama i dâ se pomeriti napred.
Zapravo se može zasebno pomerati levo, i/ili srednje i desno zadnje sedište. Kad smo već kod šina, veliko spremište između prednjih sedišta se pomera sve do zadnje klupe.

Jedna od prednosti te opcije je lakše premeštanje od prednjeg levog do desnog i nazad.

Menjač je uz centralnu konzolu, i kad pomerite centralnu kutiju dole je ravan pod.

Gepek ima pristojne dimenzije i duplo dno.
U fancy varijanti je drveni pod u ravni s izlaznom visinom, a kad ga spustite na dno dna dobijate još desetak centimetara prostora.

Po stranicama prtljažnika su kuke, priključak za struju i prekidači za obaranje sedišta.
Sve je predefinisano za komotno korišćenje velike ravne površine pravilnih dimenzija. Malo nam je zasmetalo što iza zadnjih točkova nema skrivenih pregrada.

Sistem Multisense ima nekoliko modova za vožnju (sport, comfort, neutral, eco, personal), ali svaki put kad uključite auto vrati se na Neutral, koji god da je mod bio aktivan.

Tada se, naravno, ponaša neutralno i sluša vaše komande. Sportski mod je upadljivo različit.

Motor se vrti na dve hiljade obrtaja, bučniji je i spreman da odmah reaguje. Jedva se primećuje da je dizelaš!

Ergela od 120 rasnih konja kao jedan reaguje na vašu komandu, a EDC automatski menjač s dvostrukim kvačilom se perfektno uklapa.

Nije bilo momenta da nam je zafalilo snage, ili da motor nije momentalno reagovao na pritisak papučice. Suma sumrum, motor odlično pristaje Scenicu.

Naplaci od 20 palaca (inča) od Scenica prave dojam terenca, iako on to nije.

Mada jeste s većim klirensom od limuzine (17cm), nije za vožnju van asfalta. Sedi se visoko, tokom vožnje sve oko vas je ispod vas. Preglednost napred je super.

Preglednost okoline preko retrovizora je izazovna. Spoljni retrovizori su kvadratnog oblika i ne pružaju pogled u širinu.
Rezultat toga je teško prestrojavanje, naročito po lošem vremenu. Srednji retrovizor je još i najbolji.

Za nijansu je veći od puškarnice i samo ga sistemska zaštita od farova ističe kao udobnog za pogled unazad.

Svi znamo da je skoro pola farova u Srbiji pogrešno podešeno i da gledaju u tuđa vozila bez neke preke potrebe, čineći vožnju ispred takvih vozila sličnom razgovoru s ispektorom (kada uperi reflektor u vas).

Zaštita od svetala je melem za oči.
Uvek se zapitamo zašto nisu i bočni retrovizori u tom fazonu, jer i od njih svetlo ide vozaču pravo u oči?!

Dosta je bučan na autoputu pri 130 km/h. Duga putovanja bi bila neugodna.

Potrošnja pri toj brzini je 6,4, dok je na međugradskim putevima, pri 80 km/h pala na lepih 3,3 litara. U gradskog gužvi, kroz večiti špic, troši sedam i kusur, i to je sasvim ok.

1
2
PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-renault-scenic-intens-blue-dci-120-edc-za-porodice-s-malom-decomRenault Scenic ispunjava sve kriterijume za porodice sa malom decom.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde