Toyota razvija specijalni sistem gorivnih ćelija za Energy observer

Toyota je u razvoj projekta katamarana Energy Observer uključena od samog početka, s obzirom da je vodonik u središtu pažnje ovog zadivljujućeg poduhvata.
Tokom šestogodišnje odiseje, započete 2017, posada Energy Observera plovi po svetu prvim brodom koji autonomno proizvodi vodonik.

Ovo elektro plovilo budućnosti koristi više obnovljivih izvora energije, kao i sistem za proizvodnju vodonika iz morske vode, bez emitovanja štetne emisije ugljenika.

U skladu sa Toyotinom strategijom Environmental Challenge 2050, Energy Observer predstavlja vrhunsku ekološku i energetsku prekretnicu, unapređujući energetska rešenja budućnosti, čineći ih efikasnim i primenjivim u mnogim oblastima.

Kao prvi francuski ambasador projekta Sustainable Development Goals, Energy Observer otkriva i promoviše nove ideje i održiva rešenja koja će biti primenjena u budućnosti, dokazujući da je čistiji svet moguć.

Tokom nove etape saradnje, Toyota i Energy Observer blisko su radili na uvođenju vodeće Toyotine tehnologije sistema gorivnih ćelija na ovo plovilo.

Sistem gorivnih ćelija posebno za ovaj projekt razvio je Toyota Technical Center Europe, koristeći komponente koje su prvi put bile primenjene na Toyotinom automobilu Mirai, a potom prilagođene kompaktnim dimenzijama neophodnim za brodsku primenu.

„Veoma smo ponosni što će se Toyota Fuel Cell System naći na našim okeanskim rutama i biti testiran u najtežim uslovima. Posle tri godine i skoro 20.000 nautičkih milja tokom kojih je nastavljen razvoj, sistem proizvodnje i skladištenja energije na Energy Observeru je vrlo pouzdan. S nestrpljenjem iščekujemo narednu fazu projekta – omogućavanje pouzdanog i prihvatljivog rešenja za brodsku primenu. Verujemo da je Toyota Fuel Cell System odlično rešenje, jer je industrijski izrađeno, efikasno i sigurno. Kao ambasadori Sustainable Development Goals (SDGs), naša misija je da promovišemo čista energetska rešenja, i, zajedno sa Toyotom, delimo istu viziju kada je reč o vodoniku”.
Victorien Erussard, osnivač i kapetan Energy Observera

Toyota veruje da je vodonik rešenje za proizvodnju energije bez štetne emisije ugljenika i da će osvajanje modularne tehnologije gorivnih ćelija ubrzati njenu primenu u brojnim oblastima.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da predstavimo sve mogućnosti koje ima Toyota Fuel Cell System. Naš evropski razvojno-istraživači tim posvećeno je sarađivao sa timom Energy Observera,kako bismo razvili i proizveli modularni sistem za taj brod. Ovaj projekat pokazuje na koji način Toyota Fuel Cell technology nalazi primenu u raznim projektima i kako može biti iskorišćena u brojnim poslovnim rešenjima. Inspirativno je raditi s ljudima koji dele zajedničke ciljeve, čime ovaj projekat dodatno osnažuje našu viziju o društvu okrenutom vodoniku“.
Dr Johan van Zyl, Predsednik i CEO Toyota Motor Europe

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde