Toyota Yaris Cross dizajniran od strane lisabonskih umetnika

Toyota ojačava svaki ključni aspekt popularnog modela Yaris Cross, nastavljajući tradiciju kvaliteta koji su kompaktnom SUV-u, među mnogim drugim nagradama, doneli titulu World Urban Car već tokom prve godine prodaje.

Prva poboljšanja ovog modela baziraju se na najvažnijim razmišljanjima kupaca prilikom opredeljivanja za kupovinu vozila ovog segmenta, što je neophodan uslov da Yaris Cross zadrži svoju veliku privlačnost u očima kupaca. Od svog predstavljanja 2021. godine, ovaj automobil se pozicionirao kao snažan i veoma konkurentan izazivač na brzorastućem evropskom tržištu B-SUV-a i vodeći je u svom segmentu ove godine.

JEDINSTVENI AUTOMOBILI UMETNIKA ZA PRVU VOŽNJU U LISABONU

Toyota Yaris Cross

Kao deo aktivnosti lansiranja novog Yaris Crossa, Toyota je zamolila pet umetnika iz Lisabona da iskoriste novi Toyota Yaris Cross kao prazno platno za svoja smela i originalna umetnička dela koja se oslanjaju na klasično nasleđe Portugala, tradiciju glavnog grada i živu savremenu kulturu. Rezultat donosi upečatljiv vizuelni odnos između kompaktnog, urbanog modela Yaris Cross i bogatstva boja, brojnih motiva i murala koji oživljavaju ulice Lisabona.

Ines Santos je diplomirala na Visokoj školi za umetnost i dizajn u Portugalu. Radila je za reklamne agencije pre nego što se pridružila nagrađivanom studiju Barbara Says, a takođe je i član tima koji održava svetski poznato Trijenale arhitekture u Lisabonu.

Njen dizajn za Yaris Cross inspirisan je poznatim lisabonskim azuležo (azulejo) keramičkim pločicama, prilagođavajući klasični svitak koji se još uvek može naći na fasadama starijih zgrada i koristeći prepoznatljive svetloplave i bele nijanse. I sve to u kontrastu sa žutim šarama nalik kamenu na donjem delu karoserije i azurno plavim tonom koji prekriva krov automobila.

Los Pepes je umetnički duo koji sačinjavaju Megi Prata i Francisko Leal. Oni zajedno stvaraju smela i euforična umetnička dela s ciljem da podstaknu pozitivno razmišljanje kod svih koji vide njihovo stvaralaštvo. Takođe poznati kao Gangsters of Love, dvoje umetnika stvaraju uličnu umetnost naslikanu sprejom i digitalno prikazane dizajne u kojima je boja vodeći element i istražuju kako boje mogu da utiču na ljudski um.

Primenjujući svoju tehniku na Yaris Cross, oni su proizveli zaslepljujuće obojen automobil u suprotstavljenim bojama i šarama na svakom panelu, za razliku od bilo čega što se može videti na putu.

Tosko (Paulo Fereira) je rodom iz Lisabona i počeo je da prenosi svoju umetnost u urbane prostore kasnih 1990-ih kada je osetio potrebu da se izrazi na vidljiviji način. Danas je on jedna od najinovativnijih figura na portugalskoj nekonvencionalnoj sceni grafita, a moćan karakter njegovog rada izražava ogroman kreativni kapacitet.

Za novi Yaris Cross on je stilizovao uličnu scenu koja pršti energijom i humorom, puna fantastičnih likova koji u potpunosti uživaju u životu – od scena vožnje bicikla i veslanja kanuom do postizanja gola i sviranja džez trube.

Diana Oliveira je s juga Portugala i sada radi u Almadi, s druge strane obale reke Težo. Njena strast prema oblicima i bojama inspirisala je da postane raznovrsni grafički dizajner i ilustrator, stvarajući radove koji pomoću animacije oživljavaju slikovite komade.

Njen elegantan dizajn za Yaris Cross crpi nadahnuće iz jedne od najpoznatijih lisabonskih zgrada s pločicama, Fabrike Viuva Lamego iz 19. veka. Motivi iz arhitekture kombinovani su s drapiranim granama limuna i egzotičnim pticama i životinjama.

Luca Colapietro, rođen u Italiji, bio je inspirisan lepotom i obiljem azuleža u portugalskim gradovima stvorivši sopstveni projekat enterijera pod uticajem njihovih tradicionalnih estetskih kvaliteta. To je 2014. godine dovelo do osnivanja Surrealjosa, nadrealističke interpretacije klasičnog dizajna pločica.

Luka je za Yaris Cross napravio klasičan i simetričan dizajn po celoj površini, naglašen detaljima iznenađenja, uključujući oči i otvorena usta crvenih usana.

SNAGA I ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI

Yaris Cross se s novom „dual hybrid“ pogonskom ponudom pete generacije Toyotine hibridno-električne tehnologije i u novoj opciji pogonskog sklopa s oznakom „Hybrid 130“, pridružuje svom bratskom modelu Yaris u hatchback verziji. Time je ponuđen širi izbor novim kupcima B segmenta koji žele da se odluče da pređu na manje vozilo, ali bez žrtvovanja performansi.

Proverenii 1,5-litarski, puni hibridno-električni sistem opremljen je novim menjačem koji ima veći i snažniji električni motor-generator (MG1). To, zajedno s podešavanjima elektronske jedinice za kontrolu snage (PCU), daje 12 odsto povećanja ukupne snage sistema, sa 116 KS (85 kW) na 130 KS (96 kW). Istovremeno, obrtni moment motora MG2 je povećan u celom opsegu obrtaja, s maksimalnim porastom za 30 odsto, sa 141 na 185 Nm.

Rezultat je efikasnije ubrzanje, pri čemu je vreme 0-100 km/h smanjeno za pola sekunde, sada na 10,7 sekundi, a referentna vrednost preticanja 80-120 km/h smanjena je za 0,4 sekunde, na 8,9 sekundi. Kada je reč o emisiji CO2, uticaj je zanemarljiv jer novi sistem ima najbolje karakteristike u klasi sa 103-122 g/km.

Ove brojke su samo deo priče – podjednako značajan je i njihov uticaj na iskustvo vožnje. Performanse motora, elektro motora i hibridne baterije su dovedene do krajnjih granica u verziji “Hybrid 130”. Zbog toga, s višim nivoom obrtnog momenta pri svim režimima, automobil pruža dinamičniji osećaj i brže reagovanje prilikom ubrzanja i usporavanja, što je razlog više za uživanje bilo dok vozite gradskim ulicama ili na otvorenom putu.

Novi pogonski sklop Hybrid 130 biće predstavljen u modelima s višim paketima opreme, uključujući tu i  nove verzije Premiere Edition i GR SPORT. U gami će i dalje biti pouzdani hibridno-električni sistem snage 116 KS (85 kW), sada poznat kao „Hybrid 115“.

TIŠA VOŽNJA S MANJE BUKE I VIBRACIJA

Novi Yaris Cross će bit tiši i mirniji jer dobija niz dodatnih rešenja za smanjenje buke i vibracija.

Što se tiče buke motora, četiri ključne oblasti su bile u fokusu poboljšanja. Najpre, na levu stranu motora dodat je dinamički prigušivač. Dalje, na usisno crevo je postavljen resonator. Zatim, unutrašnji prigušivač je promenjen iz jednoslojne u troslojnu konstrukciju i, konačno, dodatni sloj filca je dodat na gornji prigušivač haube.

Za borbu protiv vetra i smanjenje buke s puta, za vetrobran su predviđena deblja stakla koja se koriste i za prednja i zadnja bočna stakla.

POTPUNO DIGITALNO ISKUSTVO KORISNIKA

Pristup informacijama, povezanost i zabava su transformisani uvođenjem potpuno novog digitalnog korisničkog iskustva. To obuhvata i ekran instrument table koji se može podesiti i prilagoditi tako da odgovara željama vozača, kao i multimedijalni sistem koji je moćniji, brže reaguje i nudi veći broj funkcija. Ekrani su najveći u klasi – imaju dijagonale od sedam ili 12,3 inča za vozačevu instrument tablu, odnosno devet ili 10,5 inča za multimedijalni ekran osetljiv na dodir, u zavisnosti od verzije i paketa.

Verzija od sedam inča je standardna za pakete Mid i Mid+, dok je 12,3-inčni ekran predviđen za modele s višim paketima opreme, kao i verzije GR SPORT i Premiere Edition.

Multimedijalni sistem Toyota Smart Connect osmišljen je za jednostavnu, intuitivnu upotrebu s još bržim odzivom na komande zahvaljujući povećanoj računarskoj snazi. Njegove funkcije obuhvataju internet navigaciju kao standardnu opremu, kao i „uvek povezan“ sistem koji pristupa najnovijim informacijama o putevima, situaciji u saobraćaju i zagušenjima kako bi omogućio bolje planiranje putovanja.

PAMETNI DIGITALNI KLJUČ ZA LAKŠI PRISTUP

Yaris Cross će, kao i novi Yaris hatchback, vlasnicima pružiti udobnost i sigurnost pametnog digitalnog ključa. Povezan sa MyT aplikacijom, do pet korisnika imaće pristup vozilu koristeći svoj pametni telefon. Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da se telefon vadi iz torbe ili džepa.

Ključ je kompatibilan sa Apple i Android uređajima, a dostupan je kao standard za verziju Premiere Edition. Period od godinu dana povezanosti ključa je obuhvaćen nabavnom cenom automobila.

MyT aplikacija pruža i druge korisne funkcije, kao što su daljinsko zaključavanje/otključavanje, aktiviranje klima uređaja pre putovanja i aktiviranje trepćućih svetala da bi se lakše lociralo vozilo, na primer, na prometnom parkingu

VIŠE BEZBEDNOSTI, MANJE STRESA U VOŽNJI SA SISTEMOM TOYOTA T-MATE

Toyota je odlučna u nameri da trenutnu generaciju Yarisa hatcback učini najbezbednijim malim automobilom na svetu, opremivši je obiljem aktivnih i pasivnih bezbednosnih rešenja i funkcija koje mogu da uklone najveći deo uobičajenog stresa tokom vožnje. Zato se i Yaris Cross može pohvaliti svim prednostima sveobuhvatnog Toyotinog T-Mate paketa.

Novi multimedijalni sistem i modul za razmenu podataka (DCM) omogućavaju prijem ažuriranja softvera bežičnim putem. To znači da se Toyota Safety Sense i multimedijalne funkcije mogu neprimetno nadograditi, bez potrebe da automobil odvozite u servisni centar. Preuzimanja se mogu odvijati i dok se automobil vozi, a sve je spremno za instalaciju kada to odgovara vozaču.

Zahvaljujući novoj kameri i radarskom sistemu koji mogu da skeniraju dalje i šire nego ranije, omogućeno je veće polje za otkrivanje rizika od nesreća. Na primer, sistem za upozorenje na mogućnost sudara (Pre-Collision System – PCS) sada može prepoznati potencijalni čeoni sudar, ali i veliki broj predmeta i vozila na pravcu kretanja automobila, uključujući pešake, bicikliste, od sada i motocikle.

Toyota T-Mate takođe pruža zaštitu kada je automobil zaustavljen. S opcijom pomoći pri bezbednom izlasku iz vozila (Safe Exit Assist – SEA), vizuelni i zvučni sistem upozorenja pomaže u zaštiti od nenamernog otvaranja vrata na putanji drugog vozila i biciklista koji se približavaju sa zadnje strane. A, sistem koji služi kao podsetnik na lica ili stvari zaboravljenih na zadnjim sedištima (Rear Seat Reminder System – RSRS) obavestiće vozača vizuelnim i zvučnim upozorenjima ukoliko je ostavio dete ili kućnog ljubimca na zadnjem sedištu, pomažući time da se izbegne rizik koji je poznat kao „pregrejani automobil“.

Pored svih ovih dodatnih funkcija, novi Yaris Cross je ponovo dobio unapređenja svojih već potvrđenih funkcija paketa Toyota Safety Sense.

NOVA VERZIJA PREMIER EDITION SA JOŠ VIŠE STILA

Opušteni i savremeni stil kojim sa Yaris Cross odlikuje snažno je uticao na kupce od samog lansiranja automobila, jasno dočaravajući karakter i sliku SUV-a koji je kompaktan i upravljiv na gradskim ulicama. Njegova vizuelna privlačnost je poboljšana novim prestižnim modelom ove game, verzijom Premiere Edition.

Ta verzija je dostupna u ekskluzivnoj, novoj Urban Khaki boji u dvobojnoj varijanti i s jedinstvenim, novim 18-inčnim tamnosivim, mašinski obrađenim aluminijumskim naplacima s pet paoka koji unapređuju dinamičan, robustan izgled. Unutrašnjost, štepovi presvlaka i dekorativne linije na instrument tabli i vratima usklađene su sa zelenom bojom karoserije. Dvobojne varijante sa biserno platinum-belom i metalik srebrnim tonom su isto tako dostupne kao opcije.

Presvlake sedišta su takođe osvežene novim dezenom i uvedena je mekana donja obloga instrument table u svim paketima. Nova opcija kleka plave boje dostupna je u celoj gami.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Trek CarBack radar za bicikle

Novi Trek CarBack jedinica se hvali nizom funkcija uključujući otkrivanje vozila koja se približavaju sa zadnje...

DIGITALNI NOMADI MOGU ŽIVETI I RADITI...

Jedna od prednosti ljudi koji mogu raditi na daljinu (digitalni marketing, pisci, virtuelni asistenti, itd) je...

Panerai Radiomir Annual Calendar Goldtech sat

Jedan od satova koje je Panerai objavio na sajmu Watches & Wonders 2023 ima novi godišnji...

Najbolje premijere sa LVMH Watch Week...

Od 28. januara do 1. februara, održana je peta edicija LVMH Watch Week u „Sunshine State“...

Potpuno novi elektrifikovan G 580

Sa potpuno novim Mercedes-Benz G 580 sa EQ tehnologijom (kombinovana potrošnja energije: 30,3-27,7 kWh/100 km |...

Ako bi Džejms Bond bio zdravstveni...

Digitalno ne znači uvek moderno. To je činjenica. S tim u vezi, ne dopada se svima...

Novi vrhunski Mercedes-AMG GT 63 S...

Tokom vikenda Formule 1™ u Šangaju, Mercedes-AMG je predstavio novi vrhunski model u svojoj GT seriji....

TOP 5: Inovacije u skijanju

Od ruksaka za lavine koji izvlači vazduh iz snega do par sklopivih skija, evo najnovijih, najboljih...

Hyundai Motor i Kia otkrivaju tehnologiju...

Hyundai Motor Company i Kia Corporation su predstavili 'Active Air Skirt' (AAS) tehnologiju koja minimalizuje aerodinamički...

Mammut Free 28 sa izdvojivim Airbag...

Ovaj ranac teži samo 1.5 kg i ima kapacitet od 28 litara, što ga čini idealnim...