Početna Lifestyle Električni brodski motori kompanije Candela imaju „skoro neograničen životni vek“

Električni brodski motori kompanije Candela imaju „skoro neograničen životni vek“

Švedski proizvođač električnih brodova Candela predstavio je novu revolucionarnu električnu pogonsku jedinicu nazvanu C-Pod, namenjenu premijum električnim brodovima ovog brenda.

Ta jedinica predstavlja pravo inženjersko umetničko delo.

Patentirani C-Pod pogon sastoji se iz dva elektromotora od kojih svaki pokreće po jedan kontrarotirajući propeler kako bi isporučili kombinovanu snagu od 50 kW (67 ks) po jednoj Pod-jedinici.

Tako velika snaga dolazi uprkos tome što C-Pod ima ultrakompaktni dizajn u obliku torpeda i masu od svega 50 kg.

Pored toga, C-Pod je dizajniran da ima „skoro neograničen životni vek“, zahvaljujući dugačkom servisnom intervalu od 3.000 sati i nepotrebnosti menjanja ulja ili drugih obaveza vezanih za održavanje.

Za tipičnog rekreativnog korisnika to znači godine korišćenja bez održavanja.

Kompanija Candela nije osmislila C-Pod da predstavlja samo napredak u odnosu na benzinske i dizel vanbrodske motore – oni su ga osmislili da prevaziđe i tradicionalne električne vanbrodske motore.

Brodski motori na fosilna goriva su poznati po količini buke koju proizvode, ali čak i električni vanbrodski motori imaju primetno „zavijanje“ motora koje je rezultat prenosa snage preko mehaničke veze do propelera koji se nalazi ispod površine vode.

To nije samo veliki iskorak u odnosu na motore sa pogonom na fosilna goriva zahvaljujući izbacivanju izduvnog sistema i mnogo dužim ciklusima održavanja, već je veliki korak napred u odnosu na današnju tehnologiju brodskih elektromotora.

Bukvalno nečujan rad znači da ćete ploviti velikim brzinama pri čemu nećete čuti ništa osim zvuka vode koja udara u korito.

A u slučaju letećih hidroglisera kompanije Candela nećete čuti praktično ništa.

Prethodni članakLako prenesi novac preko mobilnog!
Sledeći članakTESTIRALI SMO: SEA RAY SUNDANCER 320 – KREIRAN DA IMPRESIONIRA

Leave a Reply