Proizvođači vozila sve više koriste senzore koje postavljaju na svoje automobile kako bi vozačima omogućili sveobuhvatniju podršku u vožnji, time utirući put ka budućnosti koju odlikuje autonomna vožnja.

Savršeni primer je Sistem za pomoć pri vožnji na auto-putu (Highway Assist), to je tehnologija koja je osmišljena da učini vožnju po auto-putu bezbednijom, tako što smanjuje zamor i podstiče bezbednu vožnju.

Sistem za pomoć pri vožnji na auto-putu pomaže vozačima da održavaju konstantnu brzinu, bezbednu udaljenost od vozila ispred sebe i da održe vozilo u sredini saobraćajne trake tako što kombinuje (pametni) prilagodljivi tempomat sa sistemom za držanje saobraćajne trake.

Međutim, vozač uvek mora da bude odgovoran i uključen dok sedi za volanom, a sistem za pomoć pri vožnji je tu upravo zato – da pomaže.
Ti sistemi nisu savršeni i ne treba da imaju punu kontrolu u vožnji.

Novi Euro NCAP protokoli za ispitivanje fokusiraju se na dve glavne oblasti: Sposobnost u pomaganju – što predstavlja balans između tehničkih mogućnosti sistema (pomaganje vozilu) i mere u kojoj sistem može da održi vozača angažovanim i na oprezu (angažovanost vozača) – i Sigurnosna ispomoć, to jest sigurnosna mreža za vozilo u kritičnim situacijama.

Jedinstveni sistem ocenjivanja – sličan onom sa pet zvezdica – omogućava potrošačima da razumeju zaključke testova i uporede učinak sistema za pomoć pri vožnji na najvišem nivou. Svi automobili su raspoređeni u četiri kategorije: Ulazni, Srednje-dobar, Dobar i Vrlo dobar.

Tri automobila u premijum segmentu – Mercedes-Benz GLE, BMW Serije 3 i Audi Q8 – ocenjeni su kao „Vrlo dobri“, jer nude dobar balans između visokog nivoa pomoći pri vožnji i održavanja vozača angažovanim, dajući mu kontrolu tokom vožnje. Oni takođe imaju dobar sistem za izbegavanje sudara, koji radi u pozadini i reaguju kako treba ako vozač postane onesposobljen dok je vozilo u režimu za pomoć pri vožnji.

Volkswagen Passat, Nissan Juke i Volvo V60 su ocenjeni kao „Srednje-dobri“.

Na primeru Volvoa, koji je prisutan na tržištu već nekoliko godina, vidi se da ubrzani napredak na polju tehnologije za pomoć pri vožnji zahteva češće ažuriranje kako biste održali korak sa premijum automobilima.

Vrlo popularni modeli Renault Clio i Peugeot 2008 su dobili ocenu „Ulazni“.

Oni nemaju sofisticiranost naprednijih sistema koje je Euro NCAP testirao i pružaju relativno skroman nivo pomoći pri vožnji, vodeći računa da vozač nije neangažovan tokom vožnje.

Tehnologije za pomoć pri vožnji donose ogromne prednosti tako što smanjuju zamor i podstiču bezbednu vožnju.

Međutim, proizvođači moraju da se postaraju da tehnologija za pomoć pri vožnji ne poveća količinu štete pričinjene vozačima ili drugim korisnicima puteva u poređenju sa konvencionalnom vožnjom.

Najbolji sistemi nude balans između količine pomoći koju pružaju i nivoa angažovanosti vozača – i trebalo bi da imaju efikasan pomoćni bezbednosni sistem.

Rezultati ove runde testova pokazuju da sistemi za pomoć pri vožnji ubrzano postaju bolji i sve dostupniji, ali sve dok se nadzor vozača znatno ne poboljša, vozači će morati da budu odgovorni u svakom trenutku.

Prethodni tekstPametni, ekološki i praktičan bojler
Sledeći tekstLuminor Marina je dobio dodir kralja Mide

Leave a Reply