Početna AUTOMOBILI TEST: Nissan Juke – Žaba koja se sprema da skoči

TEST: Nissan Juke – Žaba koja se sprema da skoči

Modelom Juke, Nissan je uspeo da ostane na vrhu želja ljudi koji traže kvalitetan mali krosover.

S prvim modelom Juke-a Nissan je dao vozačima nešto što nisu ni znali da im treba. Nije se mogao lako definisati gde pripada, pa su ženska srca odlučila da pripada njima. Da, ovo je njihov prvi izbor, kada se razmišlja srcem. Ima sve što se traži, a ima i opcija s atraktivnom dvobojnom unutrašnjošnjošću. Ne bi nas iznenadilo da su Juke kreirale žene, što napominjemo s velikim uvažavanjem. Prva generacije je postigla toliki uspeh da je uspešno trajala devet leta. Desetog se pojavila druga generacija i ponovo digla standard za tu klasu vozila. Jednostavno rečeno, radi se o kompaktnom krosoveru, mada je Juke mnogo više od te dve reči.

Neobuzdano oko ima šta da nađe na novom Juke-u. Spolja gledano, i dalje dosta liči na prvobitnu verziju sebe, ali se uočava dašak svežine i novog modernizma. Nissan je ostao dosledan svom dizajnu. Nemirna četkica je žustro preletala preko hamer papira dok je dizajner stvarao novo mišićavo telo. Rekli bi da se vide široka plivačka ramena, pločice na stomaku i mišićave butine. Ni unutra nije ništa drugačiji: frizurica fazonirana, brada obrijana, pirsing diskretan, tetovaža sakrivena. Odmah se vidi da je „dobro održavan“. Pravi metroseksualac. Kao takav, novi Juke spremno izlazi na megdan konkurenciji.

Novi Juke smo rešili da iskoristimo za tzv. road trip. Skonuli smo na kratko do mora, tek da se malo osolimo i mali krosover podvrgnemo testu. Prefinjen stil i vedar duh ga čine poželjnim; on lako zavodi i ostavlja bez teksta. Prosto privlači da se proba, da se uđe unutra i pipne svuda. Udobna sedišta brzo daju pravu poziciju za vožnju.
Čim smo ga preuzeli, u njega smo natovarili sve potrepštine za plažu, i odmah se dočepali autoputa E-70. Poput pravog japanca, uspeo je da stvori džepni kanister od 20 litara. Kako, ne znamo da objasnimo, nismo japanci.

Upoređujući ga sa prvim modelom, spolja se povećao tek neznatno, dok je unutra skoro za celu klasu veći. Par santima u kabini za kolena mnogo znači, dok je gabaž pretvoren u Sport Billy torbu. Unutra ima mesta za čega hoćete, pa i za lagani prtljag za mladu četvoročlanu porodicu za sedam dana.
Za put smo izabrali radni dan, da bi izbegli gužve na putu. Nismo stigli da pokačimo ni osnovne stvari u autu, a već nam se smešio poluprazan granični prelaz. Da li zbog hipnotišuče lepote auta, ili njegovih putnika, tek nismo se puno zadržali, već smo krenuli dalje i odmahnuli Sremu i pozdravili Baranju. Do Jadranskog mora ima još dosta, pa smo zapucali smerno i pravo na zapad, uz jak tempo i bez velike pauze.

Vozačko mesto je poput space shuttle-a. Nebrojeno mnogo informacija i konačan broj dugmića je pred očima i pod prstima. Dok se ne naviknete na šarenilo, možete odmarati šake na dobro odmerenom volanu. Ima par zgodnih lokacija za držanje i odsečen donji deo, radi sportskog utiska. Čulo dodira je uživalo i naslađivalo se tokom testa, a verujemo da će i budući vlasnici imati sličan užitak.

Pogled ispred suvozača je mnogo mirniji. On ima pogled u daljinu, a u levom kraju je multimedijalni displej.
Nissan je volume postavio kod vozača, dok se suvozač zadovoljava samo pomoćnim tasterima. Volume je njemu baš daleko postavljen.

U prvim kilometrima praznog puta zapadnog komšiluka primetili smo prvi problem. Pri brzini od 130 km/h strujanje vazduha je isuviše bučno. Prvo rešenje je smanjiti brzinu na 120, a rezervni kompromis smo našli u glasnijoj muzici. Spremili smo dva USB-a razumne veličine od po 8 GB, puna muzike za GO, i krenuli redom. Iako je u svakom bilo preko 1000 pesama, Juke ih je brzo razvrstao i prikazao po kategorijama, radi lakšeg pregleda. Ništa manje nismo ni očekivali.

Uz „Vodim te na more“ od Ljetno kino big band and Vlada Divljan, „Jadransko more“ od EKV-a i „Pobjegnimo koji dan na more“ od Čole, lakše smo podneli monotonu i zamornu ravnicu. Tempomat je bio od velike pomoći, kako bi sačuvali snagu za predstojeće kilometre posle Zagreba.

Kad se skrene na autoput ka moru, počinju da se ređaju krivine, a sa njima se i ruke razmrdaju. Juke ne pokazuje zamor – voli krivine i u svaku ulazi spreman za još jedan izazov. Prosto ga je zadovoljstvo voziti. Naročito pošto su ograničenja na putu od 100 do 120 km/h, pa nema buke od strujanja vazduha.
Suvozaču se oči odmaraju pogledom u zelena brda i doline, a i muzika već može da bude setna („More, more“ od Doris Dragović i/ili Meri Cetinić, ili pak „Krivo je more“ by Divlje jagode).

Na Marche pumpi, koja se ne zove tako ali je tamo njihov restoran, smo za svaki slučaj napunili rezervorar i sakrili tragove masovnog ubice bubica s autoputa.
Juke je opet dobio stari sjaj i pažnju ostalih putnika koji su takođe pravili pauzu na istom mestu.

Zapucali smo dalje, ka krajnjoj destinaciji do najvećeg grada u Istri. Ko od šale smo prestizali više-manje sve druge automobile, jer se motor od 999 cc i 86 kw pokazao kao više nego dobar. Ipak je on jedina opcija uz Juke, pa nema smisla da vas razočara. Nas nije.

Zvuči nelogično, ali Rijeka je grad koji vam prvi pruža pogled na more. Kada prvi put pukne pogled na velike plave slojeve vazduha, koji daju privid fatamorgane, da tamo zapravo mora i nema, oštrom i iskusnom oku ipak daju do znanja da je ispod svega za nijansu tamnije plavo more. Naravno, samo na kratko, jer put vodi dalje u sledeće krivine (i zadovoljstvo u njima). Uz još par značajnih pogleda u daljinu skrećemo ka čuvenom Y kraku, koji vodi kroz istarsku praznu ravnicu. Za utehu, to su najbolji kilometri puta, i vožnja je čisto uživanje.

Na kraju smo stigli na željeno poluostrvo i do predgrađa Pule. Parkirali ga među mnogo skuplje automobile, ali je Juke svojim duhom i telom dominirao parkingom. Sjajno crn sa crvenim elementima, na sebe je lepio poglede. I da, primetili smo da mu zapravo nije trebalo dodatno točenje benzina. Jedan rezervoar je dovoljan za 650 km autoputa. Druga stvar je koliko je udoban za toliko kilometra u komadu. Preporučujemo češće pauze.

Sutradan smo sreli Puljanina u svetlo sivom Juke-u i razmenili koju reč o utiscima.
Za kratko vreme smo zaključili da je Nissanov mališa savršen auto za svakodnevnu upotrebu i za po koji izlet.

Nissan Juke N-Design SPEC:

Motor: Benzinski, 999 ccm, 115 KS
Menjač: automatski 7-stepeni menjač (DCT)
Ubrzanje: 10,4 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (na testu): 7,0l / 100 km
Dimenzije: 4.210 x 1.800 x 1.595 mm, 1.615 kg
Klirens: 17 cm
Kapacitet prtljažnika: 422 l
Kontakt: www.nissan.rs

CENA: OD 17.650 EUR
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni članakPet razloga zašto HONOR Band 6 pametna narukvica
Sledeći članakZabava je napolju! TEST: LG PL7 Bluetooth prenosni zvučnik

Leave a Reply