Za one od vas koji to već ne znaju, kod skija se sve vrti oko dužine, širine i profila. Sve od širine skije ispod pancerice do toga gde i kako skija dodiruje sneg tokom skretanja značajno utiče na performanse i ponašanje skija. Pre nego što pređemo na listu najboljih muških skija, hajde prvo na trenutak da saznamo šta svaki od ova tri elementa znači za vas.

Dužina

Ovaj element je generalno najbolje shvaćen od svih mernih jedinica za skije. Za većinu prilika poželjna je dužina koja uspravno dolazi između visine vaše brade i vrha glave. Generalno gledano, duže skije su više namenjene ekspertima i srednje dobrim skijašima dok su kraće skije namenjene početnicima.

Širina

Širina skija se meri u tri tačke – najširoj tački na vrhu, najužoj tački skije ispod pancerice (taj deo se zove struk) i najširoj tački na repu skije. Ove različite širine zajedno se koriste da se odredi radijus zaokreta skije – odrednice koja se meri u metrima kako bi se definisalo koliko brzo ili sporo skija može da zaokrene. Skije sa kraćim radijusom skretanja su bolje za brze zaokrete, što ih čini savršenim za karving skijanje i brze promene pravca kretanja, a skije sa većim radijusom su bolje za duže zaokrete pri većim brzinama. Širina skije u struku je često najvažnija mera koja se koristi pri određivanju koliko se dobro skija ponaša u dubokom svežem snegu – što šira, to bolje.

Profil

Ovaj element je mnogo manje empirijski nego prva dva i odnosi se na to gde i kako skija ostvaruje kontakt sa snegom. Prva varijacija ovoga zove sa kamber. U ovom profilu, skija koja nije pod opterećenjem je prirodno nakrivljena nagore, omogućavajući vam da postignete ravnomerno rasprostranjen pritisak dužinom cele ivice skije kada uđete u zaokret. Ukupno gledano, kamber skije zahtevaju veću preciznost prilikom skretanja; međutim zauzvrat dobijate odličnu kontrolu i snagu na tvrdom snegu. Profil koji suprotan od kambera je rocker i namenjen je više za skijanje po svežem snegu – zbog svoje sposobnosti da pluta po dubokom snegu.

NAJBOLJE FREERIDE SKIJE


BLIZZARD Rustler 11

Dostupne dužine: 164cm, 172cm, 180cm i 188cm
Radijus zaokreta: 16m – 23m (Zavisno od dužine)
Profil: Rocker/kamber/rocker

Ove živahne skije kompanije Blizzard su deo rastuće kolekcije freeride skija ovog brenda. Možete da očekujete odličnu kontrolu i plutanje na dubokom svežem snegu, zbog šireg struka skije. Međutim, njen spojeni profil predstavlja kombinaciju rockera i kambera koji daje stabilnost u svim snežnim uslovima.

CENA: $ 750

NAJBOLJE SKIJE ZA DUGAČKE ZAOKRETE


SALOMON QST Blank

Dostupne dužine: 186cm i 194cm
Radijus zaokreta: 17m – 18m (Zavisno od dužine)
Profil: Rocker/kamber/rocker

Ove Salomon skije su savršene za bajkoviti dan na svežem snegu. Imaju pozamašnu širinu struka od 112 cm u svim dužinama, što će vam omogućiti da sa lakoćom plutate po novom snegu. Međutim, i dalje možete da očekujete kamber pod cipelom kada se nađete na tvrdom snegu.

CENA: $ 799.95

UKUPNO NAJBBOLJE SKIJE


BLIZZARD Cochise 106

Dostupne dužine: 177cm, 185cm i 192cm
Radijus zaokreta: 24m sa dužinom od 185cm
Profil: Early Rise

Ove univerzalne skije kompanije Blizzard su savršene za vaš sledeći korak u skijaškoj karijeri. Model Cochise ima izuzetno svestran struk širine 106 mm, pa možete da očekujete vrhunske sposobnosti. Plus, njihov early rise profil znači da možete sa lakoćom da savladate sve vrste terena, tako da možete da pustite da vas dan odvede u bilo kom smeru.

CENA: $ 639.96

NAJBOLJE SKIJE ZA SVEŽ SNEG


HEAD Kore 99

Dostupne dužine: 177cm i 184cm
Radijus zaokreta: 17m
Profil: Rocker/kamber/rocker

Jedna od opcija za brži zaokret na ovoj listi. Ove Head skije su savršene za manevrisanje i kontrolu kada su velike gužve na skijalištu. Međutim, one nisu uopšte loše na svežem snegu. Njihov struk širine 99 mm će vam omogućiti da plutate na snegu čak i nakon svežih padavina.

CENA: $ 698.95

NAJBOLJE KARVING SKIJE


SALOMON MTN Explore 88

Dostupne dužine: 161cm, 169cm, 177cm i 184cm
Radijus zaokreta: 18m
Profil: Rocker/kamber/rocker

Sa izuzetno kratkim radijusom zaokreta od 18 m, nije ni čudo što su ovo najtanje backcountry skije brenda Salomon. Međutim, dugački kamber pod pancericom daje vam kontrolu i preciznost u uslovima tvrdog i zaleđenog snega.

CENA: $ 639.96

Prethodni tekstTest: Jabra Elite 7 Active – Kvalitetna ANC funkcija i vrlo dobar bas
Sledeći tekstAutomobil sa najvišom ocenom za bezbednost!

Leave a Reply