Dizajnerski se razlikuje od ostatka S22 serije. Možda zato što najmanje pripada S seriji. Najsličniji je Note 20 Ultra, od pre godinu i po dana. Prošle godine Note serije nije bilo, a ove je predstavljen zajedno sa S serijom, i preimenovan iz Note u Ultra. U avgustu će biti objavljeni telefoni sa savitljivim ekranima i to je to. Nadalje očekujemo S i Note u proleće, a krajem leta Z seriju.

Stalno pominjemo Note umesto Ultra, jer smo navikli da Samsung telefon s olovkom bude Note. U S22 Ultra je smeštena olovka, najbolja do sada (drugačije nismo ni očekivali)! Superlativ u opisu je s razlogom. Naime, stalno želeći bolju i bolju reakciju na ekranu/ pod prstima, stigli smo do odziva od 2,8 ms. Sada će i najprobirljiviji morati da se slože da je olovka brza i precizna.

Sa olovkom se lakše prave beleške, lakše se radi multitasking, i za određene sistemske programe se s tasterom na olovci pokreću predefinisane funkcije. Najnovija olovka nema dodatne funkcije. Već je natrpana svim i svačim, i retko šta olovka ne može.

Note je bio i ostao telefon za ljude koji s telefonom rade još nešto osim osnovnih stvari. Da li koristite barem 30-50 različitih aplikacija? Možete li ih nabrojati? Da li vam je telefon dovoljan za sve vaše potrebe? Da li ste povezani sa satom, slušalicama, pametnom vagom, da li strimujete audio i video sadržaj? Koliko često priključujete telefon na računar? Da li od telefona očekujete da nekad bude i računar? S22U sve gore nabrojano može, bez poteškoća. Dodali bi i povezivanje s Samsung tabletom i/ili laptopom, kada započeto na telefonu nastavljate na uređaju s većim ekranom. Za sve postoje aplikacije.

Ok, 80 odsto svega pomenutog u ovom nabrajanju može i telefon upola jeftiniji od S22U. Ostaje pitanje da li spadate u tih 80 procenata, ili od telefona tražite još nešto. Ako je olovka „must have“, držite se Note-a. Pardon S22 Ultre.

Ultra u imenu kod Samsunga znači najbolje kamere. I stvarno, na telefonu imamo pet kamera. (Samo) jednu napred, i četiri pozadi: ultra široku, široku, 3x zum i 10x zum. Na papiru gledano, sve smo to imali i prošle godine kod S21 Ultra, ali samo na papiru. Poboljšan softver daje bitnu prednost za S22U. Noćne fotografije su mnogo svetlije i, generalno gledano, sa više boja. To znači da će fotke načinjene u (polu)mraku biti upotrebljive. One koje pravite tokom dana su bez greške. Nova aplikacija Expert RAW pravi fotografije bez kompresije. One su znatno kvalitetnije od jpeg varijanti, ali zauzimaju mnogo više prostora na telefonu. Sad je prava prilika za savet oko izbora količine sistemske memorije – bez 256 GB ne pomišljajte. Zahvalićete nam se posle dve godine, kada shvatite da ste zauzeli mnogo više od 128, koliko se nudi u početnoj varijanti.

Na testu smo primetili da je wi-fi veza bolja nego sa drugim telefonima – telefon ostaje povezan s ruterom tamo gde drugi više ne mogu. Uspeva da održi vezu kroz više zidova i drugih prepreka. Ostaje pitanje zašto drugi telefoni to ne mogu, ako imaju istu vrstu wi-fi konekcije…

Na kraju da pomenemo i bateriju. Ima istih 5000 mAh kao i S21U, ali za nijansu kraće traje. Nismo ni jednom uspeli da je iscedimo u jednom danu, koliko god smo bili uporni (a verujte nam, bili smo). Jednom smo stigli do 7%, a uglavnom do 20-25%, kada baš koristimo telefon. Ako ga upotrebljavamo sporadično, da ne kažemo prosečno, onda baterija traje dva dana. Stavimo li u računicu blizinu repetitora vašeg mobilnog operatora od kuće i posla, baterija se može razvući i na četiri dana s jednim punjenjem. Mada, ako tako malo koristite telefon, vama S22U nije ni namenjen.

Samsung Galaxy S22 Ultra:
OS: Android 12; One UI 4,1
Čipset: Exynos 2200 (4 nm)
Memorija: 12/256 GB
Kamera: 108 Mpx, 10 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 40 Mpx / 4K@60fps
Ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 6,8“, 1440 x 3088 px, (500 dpi)
Povezivanje: 5G, WiFi 6e, BT 5.2, NFC, GPS, USB Type-C 3.2
Dodatno: olovka, 2.8ms latencija (Bluetooth integracija, akcelerometar, žiroskop)
Baterija: 5000 mAh
Dimenzije: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm, 228 g
Tech Lifestyle: Svi znaju da je Samsung Note (pardon, S22 Ultra) najbolji telefon koji novac može kupiti.

Cena: 164.999 RSD (za verziju sa 256 GB)

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstSEA RAY 250 SDX OB – Nagrade za najbolji motorni brod 2021. godine
Sledeći tekstRAYMARINE CYCLONE RADARI – Nagrada na takmičenju “Good Design 2021”
telefon-za-odrasle-test-samsung-galaxy-s22-ultraKo hoće najbolji svestrani telefon (ne i najbolji u svakom polju), ne mora dalje da traži.

Leave a Reply