Virtuelni broj kreditne kartice je sekvenca brojeva koju izdaje kartičarska kompanija i koji može da se koristi umesto pravog broja kreditne kartice. Virtuelni broj kreditne kartice funkcioniše na sličnom principu kao i kreditna kartica sa čipom. On za jednokratnu upotrebu kreira sekvencu brojeva ili token prilikom kupovine na internetu umesto da unosite broj svoje fizičke kreditne kartice na sajtu.

Ako sajt postane meta hakera i vaš broj kreditne kartice bude ukraden, virtuelni broj kreditne kartice ne može hakere odvesti do vas lično.

Koja je razlika između virtuelnih kreditnih kartica i digitalnih novčanika? Digitalni novčanik je aplikacija koju možete da skinete i u njoj bezbedno čuvate svoje informacije sa debitnih i kreditnih kartica. On se može koristiti kao forma beskontaktnog plaćanja kako onlajn tako i uživo, pod uslovom da prodavac ima odgovarajuću opremu.

Prednosti virtuelnih kreditnih kartica

Dodatna sigurnost:Internet lopovi ne mogu lako da pristupe vašem pravom računu ili informacijama o kreditnoj kartici koristeći virtuelni broj kreditne kartice.

Praktičnost:Virtelni broj kreditne kartice sa kreira momentalno, pa nikada ne morate da čekate ako ste se odlučili za iznenadnu kupovinu a pritom želite da zaštitite svoje lične podatke.

Može da se koristi jednom ili više puta: Dok su neki virtuelni brojevi kreditnih kartica predviđeni za jednokratnu upotrebu, drugi se mogu koristiti više puta.

Transakcije su prikazane u bankovnom izveštaju: Kada kupujte onlajn koristeći virtuelni broj kreditne kartice, on se prikazuje na vašem bankovnom izveštaju kao kupovina obavljena uz pomoć fizičke kreditne kartice.

Mane virtuelnih kreditnih kartica

Nisu za korišćenje u stvarnom svetu:Iako bi ovo moglo da se promeni u budućnosti, za sada virtuelni brojevi kreditnih kartica mogu samo da se koriste za onlajn šoping ili telefonsku kupovinu.

Možete imati problema sa povraćajem novca:Neki prodavci vraćaju novac samo na originalni metod plaćanja, što može da bude nemoguće ako je broj kartice istekao u međuvremenu.

Može doći do komplikacija prilikom rezervacija:Ako preko interneta pravite rezervacije vezane za putovanje koristeći virtuelni broj kreditne kartice, može doći do komplikacija prilikom čekiranja u hotelu, na aerodromu ili prilikom iznajmljivanja automobila.

Koliko su bezbedni virtuelni brojevi kreditnih kartica?

Virtuelni brojevi kreditnih kartica su bezbedni za korišćenje prilikom kupovine jer ne dajete prodavcu svoj pravi broj kreditne kartice. Iako virtuelni broj kreditne kartice može biti ukraden od strane hakera, vi u tom slučaju ne morate da otkazujete svoju karticu, pišete zahtev za izdavanje nove i potom ponovo podešavate informacije sa kartice za redovna plaćanja. Umesto toga, možete jednostavno prijaviti sve sumnjive transakcije i otkazati virtuelni broj kreditne kartice ako je i dalje aktivan.

Prethodni tekst112 godina Alfe
Sledeći tekstSamsung letnje rashlađivanje!

Leave a Reply