Nestabilni trgovniski odnosi između Amerike i drugih zemalja uneli su nervozu među prodavce i potrošače.

Pored toga, brendovi i prodavci su nastavili da koriguju svoje omnichannel strategije kako bi premostili iskustva onlajn i oflajn šopinga – naročito po pitanju mobilnih strategija, koje su zasijale u četvrtom kvartalu.

Prema rezultatima jedne studije, smartfoni su zaslužni za 84% rasta e-trgovine tokom praznične sezone.

I nema naznaka da će ovaj trend usporiti. Kako se 2020. godina zahuktava, eksperti pokušavaju da predvide koji nas to mobilni trendovi čekaju.

Ograničeno prikupljanje podataka

Designed by Freepik

Evropska unija je 2018. godine implementirala Generalnu regulativu za zaštitu podataka, ograničavajući količinu podataka koje kompanije mogu da prikupljaju od pojedinaca.

Kalifornija je takođe izglasala Kalifornijski zakon o privatnosti iz 2018. godine, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine i koji takođe štiti podatke o ličnosti.

Bez obzira na to da li ih je na to naterao novi zakon ili ne, prodavci će morati preko mobilne aplikacije ili sajta da objasne potrošačima kako se koriste njihovi prikupljeni podaci.

Zbog određenih zakonodavnih promena koje su stupile na snagu, ili zbog generalne brige o poverenju koje imaju kod klijenata, prodavci moraju da budu veoma jasni kada traže informacije kada neko pravi novi nalog na njihovom sajtu ili kada se loguje u aplikaciju.

Prikupljanje podataka o ponašanju

U 2020. godini prikupljanje podataka o potrošačima će omogućiti prodavcima da bolje razumeju svoje klijente i pruže im relevantnije rezultate i preporuke.

Za prodavce koji imaju mobilnu aplikaciju, prikupljanje podataka sa mobilnih uređaja će im omogućiti da izgrade profile potrošača i tako pruže kupcima automatizovanu, personalizovanu uslugu.

Preko mobilne aplikacije prodavci mogu da analiziraju podatke o ponašanju potrošača kao što su istorija pretraga, istorija poređenja proizvoda i podaci o proizvodima koje je potrošač pregledao, a to će omogućiti prodavcima da nude personalizovane reklamne kampanje i prodajne akcije za svakog potrošača ponaosob.

Poboljšanje iskustva u prodavnici uz pomoć tehnologije za zaposlene

Prodavci će nastaviti da eksperimentišu sa korišćenjem mobilnih uređaja koji bi pružili zaposlenima u radnji informacije koje su im neophodne da pomognu kupcima i optimizuju proces plaćanja i preuzimanja robe na kasi.

Prodavci će usavršiti svoje parametre uspešnosti i pojasniće kako će ti alati pomoći kupcima.
Stein Mart i Decathlon su nedavno uveli mobilne uređaje kako bi, između ostalog, modernizovali iskustvo plaćanja na kasi, kao što je to još ranije uradio Walmart.

Dajući zaposlenima mobilne uređaje kako bi obavljali transakcije u radnji, prodavci mogu da iskoriste tehnologiju da stvore iskustvo „beskrajne radnje“.

To znači da zaposleni mogu da lociraju robu koja je dostupna na različitim lokacijama i pomognu kupcima da kupe i transportuju robu do kuće.

Prodavci već daju svojim zaposlenima uređaje kao što su iPad, Microsoft Surface tablet i drugi uređaji kako bi zaposleni mogli kupcima da ponude više opcija bez potrebe za povećanjem prodajnih površina u radnjama.

Testiranje trendova na društvenim mrežama

Iako Instagram, Pinterest i Facebook omogućavaju korisnicima da koriste druge načine za kupovinu preko interneta, toj tehnologiji koja omogućava kupovinu preko društvenih mreža i dalje treba dorada, a ljudi još uvek nisu u potpunosti spremni da kupuju preko tih platformi.

Ali one će postati veoma moćna sredstva u bliskoj budućnosti.

Kozmetička kompanija Glossier je primer brenda koji privlači potrošače preko sadržaja na društvenim mrežama i koristi povratne informacije koje dobija preko društvenih mreža da vidi koje trendove prihvata njihova ciljna grupa, i potom kreira nove proizvode na osnovu toga.

Drugi brendovi, kao što su Nike, Apple, Levi’s i Adidas koriste zajednice na društvenim mrežama da bi razumeli zbog čega potrošači kupuju određenu robu i kako bi izgradili odnos sa potrošačima.

Poboljšanje funkcija u aplikacijama

Nije skroz jasno da li je svim firmama, naročito malim prodavcima, potrebna mobilna aplikacija.

Međutim, izveštaj kompanije Shopgate za 2019. godinu pokazao je polovina prodavaca daje prioritet aplikaciji za mobilnu kupovinu kao deo svoje omnichannel strategije.

Brendovi i prodavci kao što su Asos i Amazon će nastaviti da eskperimentišu sa vizuelnom pretragom na svojim aplikacijama.
Mobilne aplikacije će postati ključne za poznate brendove koji žele da isporuče aplikacije koje pružaju ono što mobilni sajtovi nisu u stanju.

Od ove godine i ubuduće, prodavci će morati da nauče kako da animiraju svoje potrošače preko mobilnih uređaja kroz, na primer, uvođenje novih funkcija nakon što preuzmi aplikaciju ili tako što će znati kada da šalju razna obaveštenja korisniku na mobilni.

Prodavci koji uspeju da budu zaista relevantni i od pomoći kupcima će biti oni kojima će potrošači dozvoliti da komuniciraju sa njima.

Prethodni tekstPrvi mobilni telefon sa e-ink ekranom u boji
Sledeći tekstAKCIJA: MINI Cooper S

Leave a Reply