Ako ste jedan od miliona ljudi koji nikada ne isključuju svoj kompjuter, vreme je da ponovo razmislite o tom stavu. Evo zašto je važno pritisnuti to „power“ dugme. Postoje dve vrste ljudi: oni koji gase svoj kompjuter redovno i oni koji ga jednom upale i zaborave gde se gasi.

E pa ako vi spadate u prvu kategoriju, onda ste u konkurenciji za više nagrada. A ako ste u ovoj drugoj grupi, onda čitajte dalje, možda naučite nešto novo danas. Hajde onda da vidimo kojih su to pet razloga zašto treba da isključite kompjuter svake noći.

Kupili ste novi kompjuter ili laptop

Glavni razlog zašto treba isključiti kompjuter ili laptop svako veče jeste to što je ganc nov. Iznenađeni ste? Vaša nova mašina je još uvek pod garancijom, što znači da je to savršeni period da pronađete hardver koji ne radi kako treba.

Tokom testiranja životnog veka kompjutera, razni proizvođači su otkrili da je stopa krešovanja PC računara veća kada su još uvek novi, ali se postepeno smanjuje i postaje konstantna. Međutim, ona počinje ponovo da se povećava kako kompjuter počne da stari.

Kompjuter najbolje radi u svojim tinejdžerskim godinama (period nakon što uređaj prestane da bude ganc nov). Treba da znate da gašenje i restartovanje kompjutera predstavlja napor za kompjuter, što vam može pomoći da nađete neispravan hardver dok je još uvek u garanciji.

Želite da produžite životni vek uređaja (baterija, toplota)

Trajanje baterije na vašem laptopu se smanjuje nakon 300 ciklusa punjenja. Kada ugasite laptop, on ne troši bateriju, čime se odlaže dostizanje te brojke ciklusa punjenja.

Pored toga, kada ostavite uključen kompjuter, on se zagreva, čak i ako radi kuler, što dovodi do habanja hardvera. Zato je dobro ugasiti kompjuter i laptop kako biste produžili životni vek svog uređaja za par meseci do nekoliko godina, zavisno od toga koliko ga koristite.

Želite da poboljšate performanse vašeg uređaja

Ako imate naviku da ostavljate svoj PC uključen danima ili čak nedeljama, možda ste primetili kako je postao sporiji. To se može desiti zbog nekoliko razloga, kao što su random programi koji koriste memoriju ili neki fragmentirani fajlovi koji zauzimaju dodatnu procesorsku snagu.

Nadalje, to se može desiti zbog krešovanja drajvera grafičke kartice, štampača, monitora ili drugih drajvera.

Ako ugasite ili restartujete kompjuter, on može da zaustavi programe koji rade u pozadini i popravi ono što nije radilo kako treba kao i da pravilno restartuje drajvere, što pomaže da se poboljšaju perfromanse vašeg uređaja.

Takođe, ako gasite kompjuter svako veče, nećete propustiti ključna ažuriranja i nadogradnje, što predstavlja još jedan uzrok problema sa performansama.

Želite da zaštitite svoju mašinu od prenapona

Prenaponi su neizbežni i izvan su naše kontrole, plus mogu ozbiljno da oštete vaš kompjuter, što će vas koštati ne samo novčano već možete i da izgubite podatke koji nisu sačuvani ili bekapovani na oblak.

Definitivno morate da koristite prenaponsku zaštitu. Ona će zaštititi vaš PC od malih prenapona kao i od većine prenapona koji su posledica udara gromova i oluja (jedini pravi način da se zaštitite od prenapona jeste da isključite svaki uređaj iz utičnice). Naravno, ako se tako nešto desi usred noći, kompjuter koji ste ostavili uključen postaje ranjiv.

Želite da poboljšate svoju produktivnost

Pored tehničkih prednosti koje donosi gašenje računara, još jedan razlog zašto treba da gasite kompjuter svake noći je vaša produktivnost.

Da, gašenje kompjutera vam može pomoći da poboljšate produktivnost, jer morate da zatvorite sve otvorene tabove, programe ili projekte na kojima trenutno radite. Pa onda kada sledećeg jutra ponovo upalite kompjuter, sve bude čisto. Nema aplikacija koje stoje upaljene još od prošle nedelje, nema haosa sa tabovima u browseru, nema poruka na Slacku ili sličnim aplikaciama za dopisivanje. To vam omogućava da krenete sve lepo ispočetka.

Plus, kada vaš kompjuter ostane upaljen, možete osetiti potrebu da svako malo proverite nešto na njemu, čak i kada ste završili s poslom za taj dan. Zato praktično gledano, kada isključite kompjuter makar vikendom, ako ne svake noći, to će vam pomoći da ostvarite bolji balans između privatnog i poslovnog života.

Prethodni tekstStartap kompanija ByFusion pretvara plastiku u građevinske blokove
Sledeći tekstBlistajte na ski stazi u novoj Prada & Aspenx Capsule kolekciji

Leave a Reply