Početna Home Kako da odaberete pravi muzički strimer

Kako da odaberete pravi muzički strimer

Razmišljate o kupovini muzičkog strimera? Na pravom ste mestu

ATV & NAUTICA 2020

Muzički strimeri dolaze u raznim oblicima.

Mogu biti ugrađeni u bežične zvučnike ili samostalne sisteme, ili mogu jednostavno biti nezavisna komponenta vaše hi-fi postavke.

ATV & NAUTICA 2020

Iako gramofon ili CD plejer imaju jednostavan zadatak, a to je reprodukcija muzike sa pojedinačnog fizičkog formata, muzički strimer mora da barata sa mnogo različitih izvora, od Bluetootha do platformi kao što su Spotify i Tidal, i more da ima sposobnost da pušta muzičke fajlove iz lokalne arhive na vašoj mreži.

To je težak zadatak koji postaje još teži zbog stalno rastućeg broja funkcija koje strimeri moraju da omoguće – pre svega nekoliko godina AirPlay ili Chromecast nisu uopšte ni postojali.

Odredite budžet

Koliko para biste trebali da potrošite na muzički strimer? Sve zavisi od ostatka vaše hardverske postavke.

Preporučuje se da za početak potrošite otprilike onoliko koliko para koliko biste dali za pojačalo, ali kao i kod drugih stvari, treba uvek biti fleksibilan pri odabiru pravog muzičkog strimera.

Funkcije za strimovanje muzike

Većina proizvoda na tržištu uglavnom nude sve osnovne funkcije, tako da u dosta slučajeva lista funkcija neće biti dovoljno različita da vam pomogne da na pravi način uporedite dva ili više proizvoda.

Praktično svaki strimer vam omogućava da puštate muzičke fajlove sa povezanog NAS drajva, slušate hiljade internet radio stanica i imate makar Spotify, a verovatno i alternative većeg kvaliteta kao što su Tidal ili Quboz.

Skoro svi modeli imaju Bluetooth, a ako je u pitanju još naprednija aptX HD verzija, još bolje.

Većina strimera ima digitalne ulaze, tako da pored puštanja muzičkih fajlova sa USB-a, uglavnom ćete moći da utaknete i optički ili digitalni koaksialni kabel, čime će vaš strimer postati svojevrsni digitalni mrežni uređaj za vaš sistem.

Pod uslovom da proizvođač nudi odgovarajući softver za upravljanje, većina strimera mogu lagano da se uklope u višesobnu hardversku postavku.

Kvalitet zvuka

Sa tako ujednačenom ponudom funkcija, i uz činjenicu da mnogi od specijalizovanih proizvođača koriste jednog od nekoliko dobavljača izvornih striming modula, svako bi pomislio da nema baš previše razlike između proizvoda kada je zvuk u pitanju. To prosto nije slučaj.

Iako neke module za strimovanje možda koristi više brendova, način na koji su oni iskorišćeni i kvalitet napajanja i audio kola pravi ogromnu razliku kada se radi o krajnjem kvalitetu zvuka.

Kompatibilnost fajlova

Kompatibilnost fajlova je u početku predstavljala problem, ali to više nije slučaj.

Većina hi-fi strimera podržava audio fajlove visoke rezolucije, ali gornja granica može da varira između PCM fajlova rezolucije 24-bit/96kHz za malo osnovnije proizvode pa do 32-bit/768 kHz za proizvode koji pomeraju granice.

Ista priča važi i za DSD fajlove – napredniji proizvodi mogu da podrže i do četiri puta veće brzine.

Ali ne treba se previše opterećivati brojkama. Velika većina muzike koju puštamo jednostavno nije ni dostupna u fajlovima tih ekstremnijih vrsta.
Većina ponude je i dalje u CD kvalitetu, 16-bit/44.1kHz sa mogućnošću od 24-bit/192kHz za ostale fajlove.

Standardna jednobrzinska kompatibilnost sa DSD fajlovima je dovoljna za sve što želite da slušate u toj vrsti fajlova.
Dakle zapamtite, iako velike brojke deluju impresivno, one ne znače da će strimer zvučati išta bolje.

Upotrebljivost

Iako većina strimera dolazi sa tradicionalnim daljinskim upravljačem, ipak vam je potreban smartfon ili tablet kako biste dobili najbolje korisničko iskustvo.

Korišćenje takvih uređaja, uz aplikaciju koja ide uz vaš strimer, predstavlja najbolji način da pretražujete velike muzičke biblioteke i najbrži način za pravljenje plejlisti.

Kada već pričamo o praktičnoj upotrebi, vredi napomenuti da prva stvar koja je potrebna svakom muzičkom strimeru (pored dovoda struje, naravno) jeste stabilan kućni internet.

Preko njega se strimer povezuje sa spoljnim svetom, a bez interneta ne možete da koristite nijedan striming servis niti možete da upravljate njime preko aplikacije.

Pod pretpostavkom da imate dobru internet konekciju, potrebno je da odlučite da li da strimer povežete direktno preko eternet kabla ili da to uradite bežičnim putem.

Bežična postavka deluje privlačno, jer je sve lakše i čistije, plus ako imate stabilnu internet konekciju, trebalo bi da je dostupna za korišćenje većem broju ljudi.

Ali, ako imate opciju, možda vam je bolje da se držite kablovskog povezivanja jer tako dobijate dosta stabilniju konekciju koja garantuje nesmetano korišćenje na duge staze.

Birajte pažljivo i uživajte

Muzički strimeri su izuzetno fleksibilni i sposobni uređaji, tako da ne predstavlja iznenađenje to što su zamenili CD plejere ili gramofone i što su postali prvi izbor za puštanje muzike kod velikog broja ljudi.

Strimeri takođe predstavljaju odličan način da unapredite svoj zvučni doživljaj koristeći običan bežični zvučnik.
Ako volite praktičnost ali želite bolji zvuk, i imate prostora i budžet za stereo sistem, hi-fi strimer je prava stvar za vas.

Skoro pa bez obzira na muzički strimer koji kupite, dobićete pristup zapanjujućoj količini muzike – ali odaberite svoj uređaj pažljivo, a on će vam obezbediti maksimalno ugodan doživljaj slušanja muzike.

Leave a Reply