Mrežni uređaj za pametni dom omogućava vam da povežete sve pametne uređaje u jednu mrežu i otključate skoro bezbroj funkcija koje će vam život učiniti lakšim, a vas organizovanijim i informisanijim.

Pri odabiru mrežnog uređaja za pametni dom, dve najvažnije stavke koje treba uzeti u obzir su sposobnost povezivanja i kompatibilnost. Kompatibilnost mrežnog uređaja za pametni dom podrazumeva proveru protokola koje koristite, podržanih softvera i sposobnosti povezivanja. Ako postoje zadaci u sklopu pametnog doma koje redovno i iznova obavljate, mnoge platforme će vam omogućiti da ih automatizujete. To može biti nešto sasvim jednostavno poput podešavanja pametnih svetala da se ugase u određeno vreme.

U nastavku možete pronaći najbolje mrežne uređaje za pametni dom koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i uklopiti se u sve postavke pametnog doma kao i u svačiji budžet.

Ukupno najbolji: Amazon Echo (četvrta generacija)

Većina ljudi smatra da je Amazon začetnik trenda mrežnih uređaja za pametne domove a najnovija verzija Echo uređaja je prvi pik na ovoj listi zbog kvaliteta zvuka i upotrebljivosti po razumnoj ceni. Ova četvrta generacija modela ima novi okrugli dizajn koji je manji i podseća na jeftiniji Echo Dot model. Jedna veća mana ovog redizajna je to što se svetlo za aktivaciju nalazi sa donje strane i teško ga je videti. Međutim, Echo ima jači zvučnik sa vuferom koji isporučuje jasan zvuk koji je iznenađujuće pun basa za tako relativno mali zvučnik. Što se tiče muzike, Amazon Echo podršava sve velike striming i muzičke servise, uključujući Amazon Music, Spotify, SiriusXM, Audible i Apple.

Najbolji jeftini model: Amazon Echo Dot (četvrta generacija)

Ako želite mrežni uređaj za pametni dom sa prednostima koje nosi Amazon Echo ali bez visoke cene, nećete pogrešiti sa modelom Amazon Echo Dot. Najznačajnija vidljiva razlika između ova dva uređaja je ta što je Echo Dot dostupan sa ili bez displeja sa digitalnim satom. Najveća tehnička razlika je to što Echo Dot ima jedan umesto dva tviter zvučnika i nema vufer, tako da zvuk nije robustan kao na skupljem Amazon Echo modelu. Takođe nema integrisani Zigbee hab. Međutim, ovaj uređaj radi savršeno dobro kao samostalni zvučnik bez drugih povezanih Echo uređaja, ali dodavanje Echo uređaja predstavlja jeftin način da se napravi čitava mreža u okviru pametnog doma.

Najbolji za automatizaciju: Aeotec Smart Home Hub

Aeotec Smart Home Hub možda nije najlepši, ali je vrlo svestran i pristupačan mrežni uređaj koji je kompatibilan sa preko 5.000 uređaja. To je platforma za pametni dom koja podržava razne pametne servise. S obzirom na to da može se klasifikuje kao SmartThings mrežni uređaj, možete da ga koristite da upravljate svim SmartThings proizvodima putem glasa, iPhone ili Android aplikacija, ili glasovnih asistenata Amazon Alexa i Google Asistent.

Još jedna prednost podrške za SmartThings je to što Aeotec hub podržava softversku funkciju SmartThings Automations koja vam omogućava da pravite personalizovane rutine koje automatski okidaju različite akcije. Možete da ih koristite za paljenje svetala kada dođete kući ili uključivanje pametog aparata za kafu kada se oglasi jutarnji alarm. Mogućnosti su praktično beskrajne sa ovom aplikacijom.

Najbolji pametni zvučnik: Sonos One

Ako želite pametni mrežni uređaj sa funkcijama zvučnika i spremni ste da platite više za najbolji mogući kvalitet zvuka, najbolja preporuka vam je kompaktni pametni zvučnik Sonos One. On ima dva digitalna pojačala, tviter zvučnik visoke frekvencije, srednji vufer i mikrofone koji registruju zvukove iz daljine. Mikrofon može da „uhvati“ vaš glas bez problema bez obzira na količinu buke, a zvuk je čist, podesiv i bez distorzije čak i kada ga odvrnete na najjače. Možete da povežete više Sonos zvučnika u mrežu i puštate isti sadržaj – sa preko 130 internet servisa uključujući Spotify, Apple Music, Pandora, Tidal – svuda u vašem domu ili možete da birate šta će se puštati na svakom pojedinačnom zvučniku preko Sonos aplikacije.

Najbolji za HomeKit: Apple HomePod Mini

Kao zvučnik, njegova postavka od 360 stepeni nije najglasnija, ali kvalitet zvuka je daleko bolji od očekivanog. Kompatibilnost sa Apple televizorom vam omogućava da koristite HomePod Mini zvučnike kao surround sound sistem. Jedna sjajna funkcija je to što možete da „prebacite“ sve što slušate sa vašeg iPhonea direktno na HomePod Mini tako što ćete postaviti ta dva uređaja jedan do drugog. Nema petljanja sa aplikacijama i ne morate da se oslanjate na Siri. Isto tako, personalizovani predlozi za slušanje će se pojaviti na iPhoneu kada ga držite pored HomePod Mini zvučnika, pa možete odmah da počnete sa slušanjem. Kao i što se Google Nest uređaji oslanjaju na Google, tako se i HomePod Mini maksimalno oslanja i najbolje radi sa Apple uređajima i servisima.

Prethodni tekstTESTIRALI SMO: LG PuriCare AeroTower – Moćan, tih efikasan
Sledeći tekstMotocikl na bazi veštačke inteligencije

Leave a Reply