Remora prikuplja CO2 iz kamiona na koji se priključe

Oni na šleper instaliraju kontejner koji mu omogućava da prikupljaju, skladište i potom monetizuje sopstvene emisije štetnih gasova.

Ispostavlja se da nije lako elektrifikovati šlepere koji redovno prelaze hiljade kilometara prevozeći teret.
Startap kompanija Remora iz Detroita je osmislila drugačije rešenje za njih: uređaj koji hvata štetne gasove direktno iz auspuha šlepera.

Dok je druga oprema za prikupljanje ugljen-dioksida dizajnirana da prikuplja zagađenja iz elektrana ili čak da izvlači ugljen-dioksid direktno iz vazduha, ova nova tehnologija je prva koja se fokusira na hvatanje ugljen-dioksida iz vozila.

Uređaj se može naknadno montirati na šleper između vozačke kabine i prikolice, i povezuje se na auspuh.
Izduvni gasovi prolaze kroz „molekularno sito“, a to je materijal sa sićušnim porama koje hvataju najmanje 80% ugljen-dioksida koji kamion izbacuje.

Takođe može da zarobi i zagađivače ugljen-monoksid i na azotni oksid, koji su štetni po zdravlje.
Ostali molekuli u izduvnim gasovima koji su bezopasni, poput kiseonika, jednostavno prolaze kroz sito i odlaze u atmosferu.

Dok kamion ide, adsorbent se zagreva preko otpadne toplote iz izduvnog sistema, a pore se šire i oslobađaju čist ugljen-dioksid u rezervoar na kamionu.
U rezervoar može da stane onoliko ugljen-dioksida koliko nastane tokom vožnje od 1.000 kilometara.

Kada vozač stane da dopuni gorivo, on može da zakači crevo i isprazni ugljen-dioksid u rezervoare koje će kompanija instalirati na benzinskim stanicama.
Istakanje prikupljenog ugljen-dioksida traje nekoliko minuta a on se posle može prodati za upotrebu u proizvodima kao što je cement gde on bude trajno zarobljen.

Takođe je jeftinije raditi sa postojećim kamionima nego menjati čitave flote.

Uređaj košta oko 15.000 dolara a vlasnici kamiona će moći da dele zaradu od prodaje zarobljenog ugljen-dioksida.
Prosečan šleper moći će da zaradi oko 13.500 dolara godišnje od ugljen-dioksida koji zarobi.

Ako kompanija koristi uređaj u kombinaciji sa biogorivom, obnovljivim prirodnim gasom ili drugim gorivima koja se smatraju karbonski neutralnim, vožnja kamiona bi zapravo mogla da postane karbonski negativna – uklanjajući više ugljen-dioksida nego što generiše.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde