Yamaha EC-05 – Yamaha električni skuter

Yamaha je upravo premijerno predstavila svoj novi električni skuter, Yamaha EC-05. Ovaj skuter je plod saradnje sa tajvanskim proizvođačem električnih skutera Gogoro.

Ove dve kompanije sklopile su partnerstvo prošle godine sa ciljem da inkorporiraju Gogoro pogonski sistem u Yamaha električni skuter. Za dizajn ovog skutera zadužena je bila Yamaha dok je kompanija Gogoro obezbedila skoro sve unutrašnje delove. Maksimalna brzina skutera je negde između 85 i 95 km/h, a autonomija je veća od 100 km sa dve Gogoro baterije.

Kompanija Gogoro je možda i najpoznatija po svojim zamenjivim baterijama i stanicama za punjenje. U Gogoro skutere mogu da stanu dve baterije velikog kapaciteta.

Te baterije mogu ili da se napune kod kuće ili da se zamene na nekoj od preko hiljadu stanica za zamenu baterija širom Tajvana. Kompanija Gogoro je nedavno poboljšala energetsku gustinu svojih baterija tako što je prešla na 2170 Li-ion baterijske ćelije većeg formata.

Yamaha EC-05 je samo poslednji u nizu proboja koje je Yamaha napravila u domenu električnih vozila.
Ova kompanija je nedavno ušla u partnerstvom sa kompanijama Honda, Kawasaki i Suzuki kako bi kreirali standardizaciju za zamenjive baterije za električne motocikle.

Ali to nije sve što ova kompanija radi po pitanju električnih motocikala. Nedavno predstavljeni patenti ukazuju na to da kompanija radi i na razvoju sopstvenog električnog motocikla. Električni motocikl po uzoru na model Yamaha R1 može se videti u različitim razvojnim fazama.

Zamena baterija na električnim skuterima je odlična ideja.
Vozila su prilično mala, što ih čini odličnim za gradsku vožnju.
Ali su i dalje prevelika da bi ih vozači uneli unutra na punjenje, naročito u gusto naseljenim gradskim jezgrima gde nema kuća sa garažama.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde