Czinger je mala kompanija, osnovana 2019. godine. Oni nemaju budžet kojim raspolažu Porsche ili Ferrari, a to što baziraju svoje odeljenje za istraživanje i razvoj na tehnologiji 3D štampanja im štedi vreme i novac prilikom dizajniranja njihovog prvog automobila.

Razvoj delova je tokom istorije podrazumevao da izračunate troškove, postavite odgovarajuće termalne i parametre izdržljivosti, napravite kalup za izlivanje ili mašinu za utiskivanje i proizvedete taj deo tako što ćete presom oblikovati limeni deo ili tako što ćete sipati aluminijum u kalup.

Nemački proizvođač 3D štampača, SLM Solutions, je pomogao kompaniji Czinger da razvije tehnologiju koja je potrebna da bi njihov automobil po imenu 21C postao stvarnost.

Vlasnički softver pomaže inženjerima ove kompanije da da izračunaju koji materijali gde treba da idu kako bi se dobili najbolji rezultati, a štampač odradi ostalo kada dobije sve neophodne informacije.

Dobar deo komponenti se štampa koristeći patentirane legure aluminijuma.

Neki od delova u izduvnom sistemu se 3D štampaju koristeći Inconel, posebnu vrstu metala koja odlično podnosi ekstremne temperature, dok su delovi A stubova napravljeni od 3D štampanog titanijuma.

Jedan od neočekivanih rezultata jeste to da se 3D štampani delovi izdvajaju sa svojim prelepim oblicima koji kao da su izvajani.

Delovi koji se ne prave pomoću 3D štampača, poput poda, prave se od laganih materijala kao što su zylon i ugljenična vlakna.

Za pogon ovog hiperautomobila zadužen je hibridni pogonski sistem koji se bazira na 2,9-litarskom V8 twin-turbo motoru koji je razvila ova kompanija i koji je postavljen direktno iza kabine za putnike sa dva sedišta.

Ovaj motor radi u tandemu sa dva elektromotora (po jedan se nalazi iza svakog od prednjih točkova), povezanim sa litijum-titanatskom baterijom koja podržava brzo punjenje.

Konfiguracija daje modelu 21C pogon na sva četiri točka i podiže snagu na 1.250 konja, a taj broj je još impresivniji kad u obzir uzmete relativno malu masu kupea od svega 1.250 kg.

Ovaj hibridni pogonski sistem je uparen sa sedmostepenim automatskim menjačem i pokreće model 21C od 0 do 100 km/h za 1,9 sekundi – što znači da bi vaši unutrašnji organi mogli malo da se istumbaju nakon što iz stanja mirovanja date gas do daske – i krenete da ubrzavate do maksimalnih 431,3 km/h.

Kompanija Czinger će napraviti 80 primeraka modela 21C i oni će velikim delom biti ručno sklapani.

Cena kreće od 1,7 miliona dolara bez PDV-a, a naći će se mesta i za dodatnu opremu.

Prethodni tekstZvuk u novom svetlu – IKEA i Sonos ambijentalni zvučnici
Sledeći tekst5 Moćnih uređaja kompanije Samsung

Leave a Reply