Zima se možda približava kraju, nažalost, ali i dalje imamo još par nedelja ski sezone. Oni dovoljno srećni da stignu do skijaških staza ove godine možda sanjaju o gracioznom spuštanju niz snegom prekrivene padine, ali skijanje je ozbiljna fizička aktivnost i može uzeti danak vašem telu ako ga ne praktikujete kako valja.

U nastavku ćete pronaći najbolje savete za ulazak u formu pre odlaska na skijanje.

Ski fitnes pred put

Kardio program

Što se tiče jačanja jezgra, isprobajte varijacije plenka kao što su visoki, niski i bočni plenk zadržaji. Još bolje vežbe za jezgro su one gde rotirate, uvrćete i/ili pomerate centar ravnoteže vašeg tela. To pomaže da oponašate nejednak i neočekivan teren sa kojim ćete se susresti na stazama. Vežbe poput bočnih rotacija u planku, okretanja u niskom planku, Ruskih zaokreta i unakrsnih jednonožnih kranč trbušnjaka su takođe odlične.

Isprobajte ciklus od tri do pet rundi sa po četiri vežbe, gde radite 45 sekundi i odmarate 15 sekundi između vežbi.

Biciklizam

Bilo da je to vožnja bicikla do posla ili spining trening u teretani, biciklizam predstavlja odličan način da unapredite snagu u donjem delu tela i poboljšate kardiovaskularnu sposobnost. Primetićete da kad imate jače mišiće gluteusa i generalno bolju kondiciju onda možete i duže da ostanete na stazi i spustite se više puta.

Izometrični zadržaji tokom dana

Pored kardio treninga, u svakodnevne aktivnosti ubacite i izometrične zadržaje ili vrste vežbi koje drže telo u jednoj poziciji. Uradite par iskoraka dok čekate da vam se skuva jutarnja kafa ili „odradite sed uza zid dok perete zube kako biste pripremili telo za ono što sledi“.

Ishrana bogata proteinima

Sa ishranom bogatom proteinima nikada ne možete pogrešiti, ali je naročito korisna pre odmora na kom ćete imati mnogo fizičke aktivnosti. Proteini će vas držati sitim, oni jačaju kosti, pomažu sa oporavkom i naravno, služe za izgradnju i održavanje mišićne mase.

Pilates ili joga

Važno je da pored treninga snage uvek odradite i vežbe istezanja. Pilates često uključuje i izometrične zadržaje za jačanje jezgra pored toga što je dobar za istezanje mišića što omogućava bolju mobilnost i fleksibilnost.

Prethodni tekstMarantz Model 40n: Pojačalo za audiofile u dobu strimovanja
Sledeći tekstTAG Heuer Formula 1 x Red Bull Racing Special Edition hronograf

Leave a Reply