Početna AUTOMOBILI Pametne gume koje bi mogle da vam pomognu da bolje vozite

Pametne gume koje bi mogle da vam pomognu da bolje vozite

Možda vam gume više neće biti izduvane i potrošene. Ili bi mogle da vas upozore na ekser koji se zabio u njih, zbog čega bi se za par dana neminovno upalilo svetlo upozorenja za pritisak u gumama. Mogle bi čak i da vam pomognu da vozite bolje, zaustavite se brže i ostvarite bolju potrošnju goriva. Slična tehnologija pametnih guma je već u upotrebi, a proizvođači guma dodaju posebne senzore u određene gume, a sve ovakve tehnologije će vremenom ući u široku primenu.

Samovozeći automobili će imati dovoljno nasumičnih varijabli sa kojima će morati da se bakću, čak i bez neočekivanih problema sa gumama. Što više upozorenja o potencijalnim problemima, poput puštanja vazduha ili pohabanog gazećeg sloja, to bolje. Samovozeći automobili takođe neće imati sposobnost iskusnog vozača da osete kada je put klizav ili kada je auto na granici da prokliza.

Kompjuterizovane tehnologije guma će moći brže i preciznije da detektuju neminovan gubitak prianjanja nego što su to u stanju da urade sistemi za kontrolu stabilnosti i proklizavanja na većini današnjih automobila.

Superautomobil Artura koji je McLaren nedavno predstavio opremljen je Pirelli P Zero Trofeo gumama koje u sebi imaju kompjuterske čipove. Ti čipovi šalju informacije o pritisku i temperaturi u gumama do kompjutera u automobilu, što će biti od pomoći vlasnicima McLaren vozila koji žele da izvuku maksimalne performanse na trkačkoj stazi.

Francuski proizvođač guma Michelin nudi mobilnu aplikaciju Track Connect 2 preko koje vozači komuniciraju direktno sa senzorima koji se mogu instalirati unutar guma.

Ta aplikacija može da preporuči vozaču da poveća ili smanji pritisak u gumama ili ga upozori da guma negde pušta vazduh. Gume koje su deo standardnog paketa na novom modelu Porsche 911 GT3, na primer, opremljene su ovim sistemom.

Nešto drugačije performanse su još bitnije za gume prečnika 168 inča koje se koriste na rudarskim kamionima. Ove ogromne gume znaju da koštaju i po 50.000 dolara po komadu i koriste se na kamionima veličine dvospratne kuće. One su uposlene 24 sata na dan, 7 dana u nedelji i zadatak im je da maksimizuju količinu tereta koji se prenosi i brzinu kojom se ta vozila kreću po rudniku.

Senzori u tim ogromnim gumama prenose informacije koje se mogu kombinovati sa drugim podacima koje šalju sistemi u tim kamionima, kao na primer, koliko brzo se vozilo kreće i koliko snažno skreće, kako bi se stekao utisak koliko dobro gume podnose opterećenje, umesto da se oslanjamo na unapred određena pravila.

Proizvođači guma takođe nude ovu vrstu tehnologije u skromnijim komercijalnim voznim parkovima, kao što su dostavni kamioni. Kao i kod rudarskih kamiona, informacije iz senzora u gumama mogu da pomognu menadžeru voznog parka da uštedi novac i maksimalno iskoristi kamione tokom ključnih perioda u toku radnog vremena.

Za ovakve poslove, Bridgestone često koristi senzore koji se jednostavno navrnu na ventil gume. Ti senzori nemaju baš jednake sposobnosti kao i oni koji su ugrađeni u gumu ali i dalje mogu da prenesu važne informacije.

Većina putničkih vozila danas već ima sisteme za nadzor pritiska u gumama koji upozoravaju vozača kada je pritisak premali. Ali ovakva upozorenja o niskom pritisku se uglavnom javljaju kada je kriza već vrlo blizu. Pomoću direktnijeg merenja pritiska, pametne gume mogu da pruže preciznija očitavanja kako bi sistem primetio kada se gubi pritisak, čak i ako se to dešava postepeno, omogućavajući ranija i preciznija upozorenja.

Prethodni članakDugo očekivani JAZZ u Srbiji
Sledeći članakTOP 5: Razloga da na jedan dan nedeljno odložite sve uređaje

Leave a Reply