Ispostavlja se da nije lako elektrifikovati šlepere koji redovno prelaze hiljade kilometara prevozeći teret.
Startap kompanija Remora iz Detroita je osmislila drugačije rešenje za njih: uređaj koji hvata štetne gasove direktno iz auspuha šlepera.

Dok je druga oprema za prikupljanje ugljen-dioksida dizajnirana da prikuplja zagađenja iz elektrana ili čak da izvlači ugljen-dioksid direktno iz vazduha, ova nova tehnologija je prva koja se fokusira na hvatanje ugljen-dioksida iz vozila.

Uređaj se može naknadno montirati na šleper između vozačke kabine i prikolice, i povezuje se na auspuh.
Izduvni gasovi prolaze kroz „molekularno sito“, a to je materijal sa sićušnim porama koje hvataju najmanje 80% ugljen-dioksida koji kamion izbacuje.

Takođe može da zarobi i zagađivače ugljen-monoksid i na azotni oksid, koji su štetni po zdravlje.
Ostali molekuli u izduvnim gasovima koji su bezopasni, poput kiseonika, jednostavno prolaze kroz sito i odlaze u atmosferu.

Dok kamion ide, adsorbent se zagreva preko otpadne toplote iz izduvnog sistema, a pore se šire i oslobađaju čist ugljen-dioksid u rezervoar na kamionu.
U rezervoar može da stane onoliko ugljen-dioksida koliko nastane tokom vožnje od 1.000 kilometara.

Kada vozač stane da dopuni gorivo, on može da zakači crevo i isprazni ugljen-dioksid u rezervoare koje će kompanija instalirati na benzinskim stanicama.
Istakanje prikupljenog ugljen-dioksida traje nekoliko minuta a on se posle može prodati za upotrebu u proizvodima kao što je cement gde on bude trajno zarobljen.

Takođe je jeftinije raditi sa postojećim kamionima nego menjati čitave flote.

Uređaj košta oko 15.000 dolara a vlasnici kamiona će moći da dele zaradu od prodaje zarobljenog ugljen-dioksida.
Prosečan šleper moći će da zaradi oko 13.500 dolara godišnje od ugljen-dioksida koji zarobi.

Ako kompanija koristi uređaj u kombinaciji sa biogorivom, obnovljivim prirodnim gasom ili drugim gorivima koja se smatraju karbonski neutralnim, vožnja kamiona bi zapravo mogla da postane karbonski negativna – uklanjajući više ugljen-dioksida nego što generiše.

Prethodni tekstTOP5: Oštrih i brzih gejming monitora koji će vam obezbediti takmičarsku prednost
Sledeći tekstKvalitet ispred svog vremena

Leave a Reply