Netgear Nighthawk mreža donosi Wi-Fi 6 standard

Dvokomponentni Wi-Fi 6 sistem za manje od 250 dolara

Otkad je WiFi 6 zvanično ratifikovan u septembru 2019. godine, na tržištu se pojavilo pregršt rutera od kompanija kao što su Netgear, Linksys i Ubiquiti.

Ali taj prvi talas rutera je bio prilično skup, naročito ako ste želeli da nabavite mrežni sistem koji podržava WiFi 6.
Najnoviji model kompanije Netgear je prekinuo taj trend i ponudio mrežni sistem koji je kompatibilan sa WiFi 6 standardom po ceni nižoj od 250 dolara.

Novi Nighthawk Mesh WiFi 6 sistem je dvopojasni mrežni sistem, i to je prvi proizvod kompanije Netgear koji podržava WiFi EasyMesh standard.

U početku će biti dostupan kao dvokomponentni sistem za 300 dolara od ovog meseca, a trodelni paket sa dodatnim satelitskim tačkama će biti dostupan u martu.

U poređenju sa Netgear Orbi WiFi 6 mrežnim sistemom od 700 dolara, Nighthawk verzija ima niži propusni opseg, manji broj antena (2×2 raspored za mreže od 2,4 GHz i 5GHz naspram 4×4 raspored kod Orbi sistema), i nema posebni backhaul kanal koji se nalazi u tropojasnim sistemima.

Takođe neće podržavati žičane backhaul veze u startu i imaće maksimalni kapacitet od četiri odašiljača u jednom sistemu.

Uprkos tim ograničenjima, u kompaniji Netgear kažu da Nighthawk sistem pokriva do 140 m2 prostora po jednom odašiljaču uz protok do 1,8 Gb/s.

Ruter ima dva gigabita eternet porta, dok svaki od „satelitskih“, tj. odvojenih odašiljača ima po jedan port za priključivanje žičanih uređaja.

Netgear Nighthawk koristi isti dinamički kvalitet usluge kao i drugi ruteri iz Nighthawk porodice, a u kompaniji kažu da u budućnosti planiraju da dodaju još kontrola i funkcija iz Nighthawk linije.

Netgear preporučuje ovaj sistem za brzine interneta od 300 do 400 Mb/s; oni koji u svojim domovima imaju optičku uslugu sa brzinom od 1 Gb će verovatno želeti da nastave da koriste skuplji Orbi sistem.

Kompatibilnost sa EasyMesh standardom donosi brojne pogodnosti, ali najvažnija je ta da će Nighthawk sistem moći da radi u kombinaciji sa drugim proizvodima koji podržavaju EasyMesh. Dva odašiljača su takođe unapred upareni za jednostavno podešavanje i instalaciju čim ih otpakujete.

Netgear kaže da će nastaviti da održava svoju Orbi liniju mrežnih sistema, koji predstavljaju vlasničku mrežu, za razliku od EasyMesh standarda, sve dok EasyMesh standard ne bude naširoko rasprostranjen u industriji.

Pored Nighthawk mrežnog sistema, Netgear takođe najavljuje i Nighthawk AX6 WiFi 6 ruter srednjeg cenovnog ranga, koji bi po ceni trebalo da bude pozicioniran između modela AX4 koji košta 200 dolara i AX8 koji ima cenu od 400 dolara.

Uređaj ima 2×2 MiMO raspored za mrežu sa protokom 2,4 GHz i 4×4 raspored za 5GHz.

Tu je i novi proširivač WiFi 6 mreže od 150 dolara koji može da se koristi u kombinaciji sa ruterom vašeg provajdera kako biste svojoj mreži dodali WiFi 6 standard kao i još eternet portova.

CENA: $ 229.99

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde