Yamaha jeste najpoznatija po svojim instrumentima i motociklima ali je takođe i prva kompanija koja je napravila moderni električni bicikl još davne 1993. godine.

Iako možda nije gigant u svetu savremenih električnih bicikala, ova kompanija je u zadnje vreme proširila porodicu svojih modela.

Yamaha sada pravi veliki iskorak u svetu električnih bicikala sa najavom svog prvog električnog bicikla treće klase sa brzinom do 45 km/h po imenu Yamaha Civante.

Ovaj bicikl je definitivno napravljen da ide brzo.

Ima agresivnu geometriju i nema blatobrane, nosače ili nogaru – ali postoje rupe za montiranje ukoliko želite da ih instalirate kasnije, a imate i prednje svetlo.

Ovaj bicikl takođe dolazi sa gumama otpornim na bušenje posebno napravljenim za električne bicikle, felnama srednje dubine, hidrauličnim disk kočnicama i Shimano pogonom sa 10 brzina i dva lančanika.

Važna stvar je što je ovaj model zapravo prilično lagan za jedan električni bicikl, sa težinom od svega 19,6 kg sa srednjim ramom uprkos snažnom elektromotoru i bateriji.

Ovaj bicikl koristi Yamaha PWSeries SE elektromotor snage 500W, koji isporučuje 70 Nm obrtnog momenta i podržava kadence do 110 opm.

Yamaha tvrdi da čak i ako premašite fabričko ograničenje brzine elektromotora, on neće samo isključiti snagu odjednom već će obezbediti nesmetani prelaz za vašu ličnu snagu okretanja pedala.

Ovaj bicikl ima četiri režima asistencije, od 50% u Eco režimu do 280% u najjačem režimu. Takođe dobijate i uklonjivu bateriju od 500 Wh.

U kompaniji Yamaha nisu dali procenu za autonomiju, verovatno zato što ona dramatično varira u odnosu na brzinu vožnje, nivo asistencije motora, težinu i vrstu terena ali baterija od 500 Wh sa centralno postavljenim motorom bi trebalo bez problema da iznese većinu vožnji.

A kao što je slučaj sa svim električnim biciklima, uvek možete da ih vozite i kao (nešto teži) normalni bicikl ako vam se baterija isprazni.

Yamaha brzi punjač može da napuni bateriju do 80% za samo sat vremena – što je odlično za duže vožnje.

Bicikl je dostupan sa tri veličine rama, u jednoj boji (beloj sa crnim i plavim detaljima) i po ceni od 3.399 dolara.

To svakako jeste skupo, ali je zapravo među jeftinijim električnim biciklima sa brzinom do 45 km/h i odličnim centralno postavljenim motorom sa visokim obrtnim momentom.

Uz to, Yamaha daje garanciju od 3 godine na elektroniku, dok većina konkurenata nudi 1 ili 2 godine.

Prethodni tekstSlušalice sa antibakterijskim punjačem za izvanredan audio doživljaj!
Sledeći tekstNASA ogrlica u borbi protiv korona virusa

Leave a Reply