Početna NAUTIKA Nautičke destinacije – Nezaobilazni gradovi na Jadranu za nautičare

Nautičke destinacije – Nezaobilazni gradovi na Jadranu za nautičare

Momacki auto – Infiniti HEADER

Privlačnost hrvatske obale neraskidivo je povezana s duhom ostrvskih gradića, urbanih centara života na celoj obali. Nude bogato istorijsko nasleđe vidljivo na svakom uglu, zapisano u kamenu kuća, trgova i uličica obojenih mediteranskom vedrinom, a njihov je zaštitni znak i srdačnost domaćina koja je dio kulture življenja na moru i uz njega. Naš odabir od juga do severa hrvatskog Jadrana pokriva najpopularnija mala mesta koja osim svoje lepote i značaja nude i siguran vez, postajući nezaobilazna tačka za nautičare.

Šipanska Luka

IFA 2019 IN PAGE

Šipanska Luka, nekadašnje omiljeno odredište dubrovačkih gospara, uprkos rastućoj popularnosti uspela je sačuvati svoj prepoznatljiv iskonski sklad. Smeštena u dnu duboko uvučene uvale okićene bujnom autohtonom vegetacijom, Šipanska Luka predstavlja sigurno sidrište očaravajućih letnjikovaca, razigrane arhitekture i vrsne gastronomske ponude. što su samo neki od razloga zašto je ta ribarska luka postala nezaobilazno odredište.

Korčula

Korčuli, gradu okruženom impozantnim zidinama i visokim kulama, prošaranim kamenim uličicama te kućama kao svedocima šarolikih istorijskih priča, pridodaju i epitet „mali Dubrovnikˮ zbog neosporne međusobne sličnosti. To je grad moreplovca Marka Pola, grad viteške igre moreške te neizostavne klapske pesme.

Smeštena je na razmeđu splitskog i dubrovačkog akvatorija, a rado je posećena destinacija mnogobrojnih nauta.

Vis

Vis, grad smešten u dnu duboko uvučene uvale, postao je prva i najznačajnija grčka kolonija na Jadranu. Očaravajuću lepotu te nautičke meke simboliziraju franjevački samostan i poluostrvo Priovo, bajkovita šetnica uz more, te skladne kamene kućice savršeno „usidreneˮ na razmeđu modrih morskih nijansi okolnih zelenih padina.

Danas ga obeležava i najveće prirodno privezište za nautičare na Jadranu, dupkom puno toekom sezone plovidbe.

Komiža

Komiža je najstarije ribarsko mesto na Jadranu i omiljena nautička destinacija mnogobrojnih morskih tragača snova. Smeštena je u dnu velikog zaliva, podno strmih planinskih litica, a može se pohvaliti najslikovitijom lukom Jadrana čiji savršen red, koloritne boje i okolna skladna arhitektura zaslužuju titulu jednog od najlepših dragulja ne samo Jadranskog mora već i mnogo širih morskih prostranstava.

Hvar

Hvar, poznat i kao hrvatski Saint-Tropez, jedan je od najljepših ostrvskih gradova Jadrana.

Spektakularan pogled na vijugave kamene uličice, fotogeničnu gradsku luku, duge šetnice uz more i tirkizne lagune isprepletenih Paklinskih otoka pruža se i s brdašca ponad grada njegova glavnog simbola, Hvarske tvrđave, odnosno Fortice koja „svisokaˮ gleda na grad koji među ostalim čuva i najstarije pozorište na svetu.
Jednako je magično prići mu s mora, dok vas plovidbeni virtuozi – hvarski barkarijoli – maestralno zaobilaze. I to je samo najkraći isečak priče o duhu i lepoti grada koji su među ostalim prepoznali nautičari, svetske zvezde i zaljubljenici u noćne provode.

Leave a Reply