Hrvatska po oblastima

Istra

Duž cele zapadne obale, Istra je bogata znamenitostima koje nautičari mogu posetiti zahvaljujući i zavidnom broju marina, a svaki istarski gradić ima svoju posebnu priču.

Pa redom, od Novigradskog lapidarija, koji će vas vratiti u srednjovekovnu istoriju, preko Umaga, do Porečke Eufrazijeve bazilike, kulturnog spomenika iz 6. veka, danas pod zaštitom UNESCO-a. Vrsar i Rovinj pružiće vam nezaboravne vidike pitome istarske obale, a nemojte propustiti Limski kanal, „istarski fjord“ i njegove morske kulinarske delicije. A za kraj, Brioni – arhipelag koji će vas očarati prirodnim, ali i istorijsko-arheološkim lepotama i Pula, koja je sa svojom Arenom, Forumom, lukom Sergijevaca i drugim znamenitostima, kulminacija istorijske šetnje istarskom obalom.

Severno primorje

Na području Kvarnera, Podvelebita i ostrva Pag započinje put niz hiljadu ostrva i odličan je početak istočno jadranske nautičke rute.

Od mondene Opatije, u samo nekoliko sati moći ćete se opustiti u jednoj od samotnih uvala otoka Cresa, posetiti pitoreskne gradiće kao Cres, grad hiljadu palata i Osor, kojeg od otoka Lošinja deli plovni kanal iz rimskog doba. Ploveći spoljnom rutom južnije, srešćete se sa sve zelenijim i brojnijim malim valama, a zašto ne svratiti i do peskovitog ostrva Suska.

No zaobišli smo Krk, sa svojim najsevernijim, na strmu stenu smeštenim Omišljem. Zatim, put vas vodi u frankopanski grad Krk i obližnji Punat, jednu od većih marina istočnog Jadrana te za kraj, kada ste već krenuli prema ostrvu Rab, Bašku i njene jedinstvene kamenite pejzaže.

Pa redom sledi otok Rab, u svom severnom delu mali geološki dragulj dok je sam grad Rab prava istorijska riznica. No tek ploveći prema Pagu doživećete pravu podvelebitsku pustoš – more, stene i nezaobilazne ovce – svakako probajte paški ovčji sir.

1
2
3
4
Prethodni tekstSamsung SmartThings uređaj za praćenje
Sledeći tekstTOP 5: hibridni pametni satovi 2019.

Leave a Reply