OM System OM-1 je prvi premijum Micro 4/3 fotoparat bez ogledala kompanije OM Digital Solutions, koja je kupila poslovnu jedinicu za fotoaparate kompanije Olympus. To je robustan fotoaparat od 20 MP sa stabilizacijom slike, spoban za brzo okidanje i sa nizom režima za komputacionu fotografiju.

Kućište modela OM-1 nije ništa posebno manje od većine konkurentskih kamera punog formata ali to je osetno lagan fotoaparat, što ćete odmah primetiti čim ga uzmete u ruke. U kompaniji OMDS opisuju kućište kao leguru magnezijuma ali deluje kao da je spoljni sloj od plastike, što možda doprinosi njegovoj impresivnoj otpornosti na vodu. Rejting IP53 ne znači da je OM-1 vodootporan ali znači da možete da računate na mnogo više od obećanja proizvođača da je „zaštićen od vremenskih uslova“ do neodređenog nivoa.

Krajnji proizvod je fotoaparat koji će vas lagano pratiti gde god odlučite da ga ponesete. Konsekventno, tu dolazimo i do druge odlične prednosti manjih senzora: to što vam treba objektiv sa upola kraćom žižnom daljinom od one koja je potrebna fotoaparatima punog formata da postignu određeni nivo dometa.

I premda je dokazano tačno da Olympus 300mm F4 IS Pro samo pruža isto osvetljenje po celoj slici kao i F8 objektiv na fotoaparatu punog formata, takođe je tačno i da će vam omogućiti vidno polje ekvivalentno 600mm i moraćete da nosite samo objektiv od 1,25 kg.

Manji senzor je lakši, što znači da ima manje inercije kada se pomera, omogućavajući modelu OM-1 da isporuči integrisanu stabilizaciju od 7 EV. I premda novi senzor ne postiže brzine čitanja napucanih CMOS fotoaparata punog formata koji koštaju 4.000 dolara i više, on je dovoljno brz da omogući spajanje više slika dajući minimalno vreme za scenu da se promeni između okidanja.

Kombinovanje više slika je odličan način da se poveća kvalitet i dinamički opseg slike. Zato, dok god vaš subjekat ostane miran dovoljno dugo da ga uhvati ručno-držani režim visoke rezolucije ili Live ND režim, primetićete kako se kvalitet slike poboljšava i približava kvalitetu većih fotoaparata. Ali bez potrebe da vučete taj veliki fotoaparat sa sobom.

Naslagani senzori predstavljaju sledeću generaciju tehnologije koja nadmašuje BSI modele i kombinuje slojeve poluprovodnika kako bi omogućila kompleksniji dizajn i brže očitavanje. Senzor ima 20 miliona mikrosočiva i Bayer niz sa 20 miliona paleta boja, ali iza svakog od njih se nalaze četiri fotodiode koje se spajaju kako bi se formirao svaki piksel. Ti pod-pikseli mogu da se očitaju pojedinačno, dajući fotoaparatu četiri frakciono drugačija pogleda na svet. Oni se upoređuju da bi se dobila dubinska informacija o sceni, dajući drugačiji autofokus u šablonu u obliku slova „X“.

Najbrži senzor i procesor fotoaparata omogućavaju mu da okida bez zacrnjenja brzinom do 50 frejmova po sekundi sa punim autofokusom i autoekspozicijom, uključujući opciju za pravljenje Raw fajlova. Ako možete da živite sa zaključavanjem AF i AE na prvoj ekspoziciji, OM-1 će okinuto do 120 frejmova po sekundi. Oba režima su zasnovana na električnom zatvaraču, koji sa brzinom očitavanja od ~1/125 dela sekunde ne bi trebao da ispolji previše defekata izazvanih efektom kotrljajućeg zatvarača.

Po pitanju video snimaka, OM-1 je dobio sposobnost da snima u 4K rezoluciji, u UHD ili DCI odnosu, pri brzini do 60p. On može da snima do 90 minuta sa jednim punjenjem, pre nego što se baterija isprazni, i preko dva sata kada koristite eksterni izvor napajanja, i to bez ikakvih problema sa pregrevanjem, kažu u kompaniji OMDS.

Još je rano da se donese presuda o performansama AF sistema sa četiri piksela, ili da se proceni da li on opravdava kompromis koji je izgleda napravljen u odnosu na brzinu očitavanja. Ali ako OM-1 ispuni obećano, onda potencijal malog, laganog, izdržljivog i prilagodljivog fotoaparata za bilo gde i bilo šta deluje kao prilično dobar odgovor na one unapred napisane čitulje namenjene sistemima sa manjim senzorima.

SPECS:

Telo:  SLR-style mirrorless

Maksimalna rezolucija:  5184 x 3888

Veličina senzora:   Four Thirds (17.4 x 13 mm)

Tip senzora:  Stacked CMOS

ISO:  Auto, 80-25600 (proširiv do 80-102400)

Montaža objektiva:  Micro Four Thirds

Zglobni LCD:    Potpuno zglobni

Veličina ekrana:  3″

Maksimalna brzina zatvarača:  1/8000 sec

Format:   MPEG-4, H.264, H.265

Vrste skladištenja:  SD, SDHC (UHS-I/II), SDXC (UHS-I/II)

USB:  USB 3.0 (5 GBit/sec)

Dimenzije:   135 x 92 x 73 mm, 599 g

CENA: $ 2199

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstVežbe istezanja za skijaše za pre i posle odlaska na stazu
Sledeći tekstTOP 5: Komada aktivnog veša u kojem će vam biti lepo i toplo
test-om-system-om-1-flegsip-za-avanturisteOM-1 je dostojan naslednik Olimpusovog impresivnog nasleđa.

Leave a Reply