Početna Trends „Pametna“ kontaktna sočiva opažaju očne probleme tako što menjaju boju

„Pametna“ kontaktna sočiva opažaju očne probleme tako što menjaju boju

Ova sočiva koja su inače crvene boje postaju plava kad ih stavite na previše suvo oko.

Panasonic TV

Postavljanje definitivne dijagnoze na licu mesta ponekad može predstavljati izazov za oftamologe.
Nova „pametna“ kontaktna sočiva su osmišljena da pomognu, menjajući boju kao odgovor na dva česta očna problema.

Razvijen od strane tima sa Instituta za napredne tehnologije u Šenženu (SIAT) pri Kineskoj akademiji nauka, prototip ovog sočiva je napravljen od biokompatibilnog hidrogela.

ATV & NAUTICA 2020

Ovaj gel se sastoji od polimera poznatog kao poly (2-hidroksietil metakrilat), ili skraćeno pHEMA. Nisu korišćeni nikakvi dodatni hemijski pigmenti.

U redovnim uslovima, pHEMA je crvene boje, ali u roku od nekih 25 minuta nakon što ga postavite na oko koje je abnormalno suvo, nanostruktura ovog polimera se menja, kao reakcija na nizak nivo vlage. Kao posledica toga, on počinje da odbija dolazeću svetlost i postaje plav.

Ova pametna kontaktna sočiva navodno takođe mogu i da detektuju stanja kao što su glaukom, kod kojeg je intraokularni pritisak oka opasno visok.
U tom slučaju, pritisak na hidrogen opet menja njegovu nanostrukturu, čineći da ovaj put postane zelen.

„Ovo istraživanje je iznedrilo novi i pametan nosivi uređaj sa kojim ćete sa lakoćom i na vreme biti upozoreni na rizik od kseroftalmije (suvog oka) i visokog intraokularnog pritiska“, rekao je vodeći istraživač, profesor Du Ksuemin (Du Xuemin). „Ovo istraživanje će takođe podstaći dizajniranje nove generacije nosivih uređaja sa sposobnostima kolorimetrijskog opažanja za pregled raznih znakova i bolesti u ljudskom organizmu na licu mesta u realnom vremenu“.

Leave a Reply