Početna Trends Sprečite bol u ruci izazvan prekomernim korišćenjem telefona

Sprečite bol u ruci izazvan prekomernim korišćenjem telefona

Ako vaša noćna rutina podrazumeva držanje telefona ispred lica i skrolovanje po Tviteru ili gledanje nekoliko (desetina) YouTube snimaka, možda ste primetili da vas sledećeg dana boli ruka.

Taj bol ima svoj naziv: „telefonski lakat“, medicinski poznatiji kao uklještenje ulnarnog nerva ili sindrom kubitalnog tunela.

Jednostavno rečeno, ako držite ruku savijenu satima dok u njoj držite telefon, to može ozbiljno da optereti ulnarni nerv.

To opterećenje može da istegne i pritisne živac, pritom ograničavajući dotok krvi do njega.

Šta se dešava sa vašom rukom

Ulnarni nerv se proteže celom dužinom ruke, od vrata do malog prsta, i predstavlja najveći nerv u ljudskom telu koji nije zaštićen mišićem ili kostima.

On daje osećaj malom i domalom prstu kao i delu dlana ispod tih prstiju.

Najčešće mesto na kom ovaj nerv može da bude uklješten je ono malo udubljenje na spoljnom delu lakta – poznatije kao „smešna kost“.

To može da se desi kada telo predugo držite u savijenom, statičkom položaju.

Naši relativno nepokretni životi čine nas podložnim povredama koje su izazvana ponavljajućim opterećenjem ili uklještenim nervima.

To opterećenje stvara mikro povrede kada mišići, ligamenti i tetive počnu da se istežu ili kontrahuju na neki nepredviđen način.

U slučaju telefonskog lakta, konstantno savijanje ruke isteže ulnarni nerv, što može da izazove trnjenje ili gubitak osećaja u spoljnim prstima.
Ako se ne tretira, to može da izazove trajno oštećenje nerva i mišićnu atrofiju.

Kako da sprečite telefonski lakat

Budite svesni situacija u kojima vam je lakat u stanju hiperekstenzije, ili situacija kada se odmarate u istoj poziciji dugo vremena.

Ako morate dugo da sedite za radnim stolom ili negde drugo, obavezno se naterajte da povremeno ustanete i krećete se ili ubacite neke brzinske vežbe u svoju dnevnu rutinu, naročito ako inače ne trenirate.

Nekoliko ponavljanja vežbi koje uključuju podizanje tegova rukama će pomoći vašim rukama da budu gipkije i opuštenije.

Kretanje je od ključne važnosti, ali je takođe važno da obratite pažnju na svoje telo, kako biste prepoznali simptome telefonskog lakta na vreme i mogli brzo da reagujete.

Leave a Reply