Iako se neki ljubitelji platforme Spotify neće složiti, postoji priličan broj alternativa toj platformi na kojima možete da slušate muziku. Ako ste jedan od onih koji koriste Spotify ali žele da isprobaju neku drugu platformu (ili samo želite da vidite kakvih sve muzičkih servisa ima na tržištu), u nastavku pogledajte neke od poznatijih drugih opcija.

BANDCAMP

Bandcamp se reklamira kao „onlajn prodavnica ploča i muzička zajednica“ u kojoj nezavisne muzičare i podkastere plaćaju njihovi fanovi direktno. U kompaniji Bandcamp kažu da umetnicima ide u proseku od 80 do 85 posto od svake prodaje (osim na Bandcamp petak, koji pada svakog prvog petka u mesecu, kada se kompanija odriče prihoda kako bi se iskupili za nedostatak živih nastupa tokom pandemije). Za sam servis se ne plaća naknada; slušate istaknute pesme umetnika (ako koristite mobilnu aplikaciju možete da slušate niz različitih umetnika iz kategorije koju odaberete) a potom možete da kupite digitalne ili fizičke albume onih koji vam se najviše sviđaju. Kao što smo već rekli, Bandcamp je besplatan; muziku kupujete odvojeno po različitim cenama koje određuju umetnici.

DEEZER

Deezer ima slične kataloge i funkcije kao Spotify i nudi impresivnih više od 73 miliona pesama, plejlista, podkasta i radijskih kanala. Možete ga koristiti preko browsera ili kao aplikaciju koja je dostupna za skoro svaki uređaj na tržištu, uključujući desktop računare, telefone i satove. Ovaj servis takođe nudi i tekstove pesama na ekranu. Kao i neki drugi konkurenti, i Deezer nudi nekoliko paketa za pretplatu.

Besplatan vam omogućava da slušate plejliste ali ne i pojedinačne pesme i između pesama imate reklame.

Sa Premijum paketom (9,99$) rešavate se reklama i možete da slušate pesme koje želite, dobijate bolji kvalitet zvuka i možete da preuzimate muziku na svoje uređaje. Možete da povežete do tri uređaja na jedan nalog.

Hi-Fi paket (14,99$ mesečno) ima sve funkcije Premijum paketa ali dodaje zvuk visoke vernosti.

TIDAL

Tidal se predstavlja kao muzički servis za prave ljubitelje muzike, sa fokusom na inovacije i zvuk visokog kvaliteta. On nudi biblioteku od preko 80 milion pesama, preko 350 hiljada video snimaka i tri nivoa kvaliteta zvuka: Normal (AAC kvalitet, 160Kbps), HiFi (kvalitet bez gubitaka, 1411Kbps), i Master (kvalitet visoke rezolucije, 2304-9216Kbps), u zavisnosti od paketa pretplate i uređaja koji koristite. Tidal podržava veliki broj proizvođača uređaja i ne nudi podkaste.

Besplatni paket nudi kvalitet zvuka do 160 Kbps, uz povremene prekide u kojima se promoviše sam servis (u kompaniji Tidal kažu da nema reklama drugih oglašivača) i plejliste. Možete da tražite pojedinačne pesme i albume čak i sa besplatnim paketom.

HiFi (9,99$ mesečno) donosi HiFi kvalitet zvuka, nema reklama i dobijate mogućnost slušanja oflajn.

QOBUZ

Qubuz je jedini servis koji nema besplatni paket. Kao kod servisa Tidal, i ovde je naglasak na kvalitetu muzike, sa FLAC zvukom od 24 bita do 192 kHz. Qobuz je ostvario saradnju sa raznim proizvođačima audio opreme kao što su Bang & Olufsen, Sonos i Thiel. Ima biblioteku od preko 70 miliona pesama ali ne nudi podkaste. Qobuz ima dva paketa pretplate i svaki od njih dolazi u verzijama Solo (jedan nalog), Duo (dva naloga) i Family (šest naloga po domaćinstvu).

Paket Studio Premier omogućava preuzimanje muzike i pristup originalnom uredničkom sadržaju, kao što su plejliste i članci.

Paket Studio Sublime vam omogućava da birate albume i nudi vam 60% popusta na kupovinu. Dostupan je samo kao godišnja pretplata.

YOUTUBE MUSIC

Google je iz sebi poznatih razloga odlučio da spoji svoj nezavisni Google Play Music servis sa YouTube video servisom, čime smo dobili YouTube Music. Ovo može da izazove pometnju među vašim listama muzičkih i video snimaka. Prednost je što možete da dobijete pojedinačne pesme i albume sa besplatnim servisom. YouTube Music ima „preko 50 miliona pesama, albuma i audio sadržaja visokog kvaliteta“. Podkaste možete da slušate na posebnoj aplikaciji.

Besplatni servis nudi izbor odabira pojedinačnih pesama i albuma, sa reklamama. Na desktop računaru se sadržaj može povremeno pauzirati uz obaveštenje „Video je pauziran. Da li želite da nastavite sa gledanjem?“. Pored toga, ako slušate na telefonu, muzika će se zaustaviti ako vam se ekran zatamni ili ako otvorite neku drugu aplikaciju.

Music Premium paket (9,99$ mesečno) vas oslobađa reklama i pauziranja, plus vam omogućava da preuzmete muziku na svoj uređaj. Ako se pretplatite na YouTube Premium (11,99$ mesečno), dobijate YouTube Music besplatno.

Prethodni tekstSamsung 2022 za inovativno personalizovano iskustvo
Sledeći tekst4x RED DOT za HONDU

Leave a Reply