Početna Gadgets TESTIRALI SMO: Samsung S21 Ultra – Veliki šef

TESTIRALI SMO: Samsung S21 Ultra – Veliki šef

Nove cipele, jednako udobne kao stare

Samsung gaji imidž kvalitetnog proizvođača mobilnih telefona (između svega ostalog), koji konstantno lagano poboljšava stavku po stavku.

Dovoljno malo i polako da se, ako ste stalno s Samsung telefonom u ruci, ne vidi odmah; a dovoljno da se momentalno vidi razlika, ako ste preskočili nekoliko generacija.
Šta nam donosi S21 Ultra, ovogodišnji najbolji primerak iz Južne Koreje? Ukratko, sve i ništa. Za detalje nastavite niz redove testa.

Naspram S20 Ultra, novajlija je manji i lakše se drži. Može se upravljati jednom rukom (uz malo akrobacije). Odmah da primetimo da je mnogo lakše koristiti ga s dve ruke.

Raspored težine je nesretno rešen – gore je osetno teži – mnogo je lakše držati ga naopačke. Modul za kamere ne štrči kao prošle godine, već više liči na nadgradnju.

Mnogo bolje se uklopio i deluje kao skladnija celina.
Na test smo dobili primerak u fantomsko crnoj boji, koja mu stoji nerealno dobro. Ono što ne ostaje su otisci prstiju.

Najzad smo dočekali Android telefon koji ima staklo, a nema fleke. Kvalitet izrade je vrhunski! Nismo našli ni jednu primedbu na korišćene materijale.
Ekran je Samsungov stalni krivac što se mnogi vraćaju S klasi. Tako je veliki i lep, sa visokom rezolucijom i velikim zasićenjem boja.

Sada i sa konkurentnim osvežavanjem od 120 Hz. Ukupno gledano, velika dijagonala i proporcije 20:9 telefon izdužuju do maksimuma.
Obrazloženje da je uži i da se lakše drži jednom rukom ne pije vodu, jer su gornji delovi ekrana nedostupni.

Jeste da Samsung ima male cake kako da vam lakše omogući pristup gornjem meniju, ali to je sve što se tiče pomoći.
Ako volite velike telefone, S21 Ultra je u najužem izboru za vaš sledeći AiO telefon.

Boje mogu biti prirodne i žive. Prva varijanta je anemična, a druga sa previše zasićenim bojama.
Sve između se da podesiti vrlo detaljno opcijama za balans bele boje (hladnija ili toplija), i stepenom svake od RGB boja. Ipak, verujemo da će 99 odsto ostaviti na „vivid“ i čuditi se kako je crvena tako jaka i crvenija nego kod drugih telefona.

Još jedna novost ekrana je podrška za Samsung olovčice. Bilo koja će, čak i bez registracije, odmah biti prihvaćena kao rod rođeni, te upravljanje i crtanje može početi momentalno.

Nakon korišćenja olovke, sami se snađite gde ćete je odložiti, jer ovo nije Note. S21 Ultra nema slot za odlaganje olovke.
Aktuelni Android je uparen sa poslednjom iteracijom korisničkog okruženja One UI 3.1.

Između ostalog, donosi lakše uparivanje sa BT slušalicama, lakše deljenje sadržaja (sa drugim Samsung telefonima), bolje upravljanje tzv. plavim svetlom, i dodatne funkcije za fotografisanje i snimanje videa.

One UI je i dalje „za koplje“ ispred konkurencije. Čak i sam Google kaska sa postavljanjem opcija u svom operativnom sistemu i prepisuje od Samsunga nove opcije koje implementira.

Osim korišćenja telefona kao takvog, imate opcije uparivanja sa računarima i ekranima/ pametnim televizorima. S računarom je lako ko boza.
Upotrebite kabl dobijen uz telefon (ili stariji kabl, ako vaš računar nema Type C priključak), i u podešanjima pokrenete uparivanje.

Prva varijanta je da telefon vidite kao spoljni hard disk i upravljate podacima.
Druga, naprednija varijanta, je instalacija DeX softvera. Tada na računaru vidite i pokrećete aplikacije sa telefona. Sve radi kako treba i kako očekujete.

Ako se kablom povežete na eksterni monitor, ili pak TV, onda vam treba i (BT) periferija kako bi upravljali aplikacijama. I da, potreban je noviji TV.
Čipset unutar telefona je by Samsung: Exynos 2100. U najavama se obećavalo sve i sva, a dobili smo…

Osam jezgara čine procesor, jedan najjači, tri malo slabija i četiri za „ostale potrebe“.
Pokretanjem priznatih benchmark testova kad je telefon hladan dobili smo rezultate tek nešto bolje od čipseta iz 2020. Malo smo se razočarali kad smo zagrejan telefon podvrgli istim testovima.

Tada su rezultati bili lošiji od prošlogodišnjih. Dodali bi da telefon uz aktivaciju zahtevnih igara brzo stigne do mlake temperature.
Nastavite li da obarate rekorde u igrama, dići ćete temperaturu.

Mada, koliko god da se trudili, nismo dostigli neizdrživo visoke temperature.
Osim igara, snimanje videa visoke rezolucije takođe primetno greje telefon.

S21 Ultra ima stereo zvuk. Samsung se potrudio da iz ugrađenih zvučnika izlazi kvalitetan zvuk, vredan slušanja.
Retko kad smo poželeli da može jače od ponuđenog maksimuma. Generalno smo bili zadovoljni kvalitetom zvuka.

Kamere, kao najviše reklamirane komponente Ultre, su nešto čemu se većina kupaca najviše veseli. Glavna, sa superrezolucijom, pravi izuzetne fotografije.
Ipak, ako je previše sitnih objekata na fotki, možda rezultat ne bude baš baš najoštriji.

Takođe, više nam se sviđaju rezultati u zatvorenom nego napolju.

Pored glavne, postoje dve za uveličavanje – 3x i 10x. Prvi zum je ok; dovoljno podnošljiv i lak za fotkanje, a fotografije su oštre, sa realnim bojama.
Pokretanje 10x zuma od vas zahteva mirnu ruku, inače se sve brzo menja na ekranu. Fotke su slične kao kod 3x, ali ih je teže napraviti.

Postoji i digitalni zum od 30x i 100x, ako vežbate za snajperistu. Realna upotrebljibost im je vrlo upitna.

Više bi voleli da smo zatekli 3x i 5x zum, jer bi većina vas te vrednosti češće koristila i ta kombinacija bi bila mnogo upotrebljivija, ali…
Osim uveličavanja, postoji i četvrta kamera (!) za one koji traže širu sliku.

Ultrawide ne izobličuje objekte, ali hoće da izoštri više no što bi voleli, pa ćete češće imati previše obrađene fotke.

Napred je samo jedna kamera, za autoportrete.

Otvor za kameru nije najmanji koji smo videli na Samsung telefonima, što nas je razočaralo, ali ako je za utehu Selfie su dovoljno dobri za objave na društvenim mrežama.
Po želji možete koristiti razne filtere i dodatno se ulepšati.

Kad krenete da koristite sve gore nabrojano, ostaje pitanje kako se to odražava na trošenje baterije. U SoT vrednostima, 5 do 8 sati.

Stvarno treba da se ne odvajate od telefona da bi ga iscedili pre kraja dana. Kada je bilo 5 sati, tada smo još nekoliko sati strimovali video na TV, pa opet možemo reći da smo barem 7 sati aktivno koristili Ultru.

Tokom slabijeg korišćenja može trajati i dva dana.

Na kraju ono najbolnije. Kako napuniti bateriju, kad u pakovanju ne stiže punjač? Mi smo koristili stari Samsungov, od 15W. Ko ima noviji, može ga “terati” do 25W. Na 15 se punio skoro dva sata.

Samsung Galaxy S21 Ultra SPECS:

OS: Android 11; One UI 3,1
Čipset: Exynos 2100 (5 nm)
Memorija: 12/256 GB
Kamera: 108 Mpx, 10 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 40 Mpx / 4K@60fps
Ekran: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 6,8“, 1440×3200 px, (515 dpi)
Povezivanje: 5G, WiFi 63, BT 5.2, NFC, GPS
Ekstra: podrška za olovku
Baterija: 500 mAh
Dimenzije: 165.1 x 75.6 x 8.9 mm, 227 g
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 152.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni članakFlex frižideri po vašoj meri
Sledeći članakDigitalne nuspojave pandemije!

Leave a Reply