"Designed by yanalya / Freepik"

Kompjuter ne vredi ništa bez softvera, a taj softver može da podrazumeva ogroman trošak jer programi znaju da koštaju čitavo bogatstvo.

I dok postoje neki veliki brendovi koji prave skupe programe, takođe postoji i dosta alternativa koje ne koštaju ništa – a postoji i dosta besplatnih alatki od velikih kompanija.

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti nekim od najboljih besplatnih, i zaista korisnih softvera, koji studentima i roditeljima mogu da uštede dosta novca koji se može iskoristiti za nešto drugo.

LibreOffice – Fenomenalan kancelarijski softver koji je kompatibilan sa Microsoft softverom

Nemoguće je zamisliti da provedete neko duže vreme bez korišćenja nekog kancelarijskog softvera, a podrazumevani izbor svima je Microsoft Office.

Ali zaista nema potrebe da plaćate mesečnu, godišnju ili čak jednokratnu naknadu za softver – LibreOffice je besplatan.

Za razliku od drugih besplatnih kancelarijskih paketa kao što su WPS Office, LibreOffice nema reklame i uključuje programe za obradu reči, tabele, pravljenje prezentacija pa čak i bazu podataka, aplikaciju za formule i program za obradu vektorske grafike.

Po pitanju interfejsa LibreOffice je sličan svim drugim kancelarijskim paketima na tržištu, mada su se opredelili za više retro toolbar bez traka koji će se možda više svideti ljubiteljima starijeg izgleda Office paketa.

Preuzmi LibreOffice

Zoom – Ostani u kontaktu sa prijateljima i porodicom ili drži sastanke i predavanja na daljinu

Ukoliko imate laptop ili desktop računar sa web kamerom – ili makar telefon ili tablet sa ok kamerom – Zoom vam nudi odličan način da obavljate video pozive i sastanke.

Mogućnosti komunikacije i rada na daljinu koje Zoom pruža su izvanredne.

Ovaj softver je veoma svestran, nudeći ne samo bazičnu funkciju za video konferencije, već i deljenje ekrana, pravljenje rasporeda i funkcije koje se tiču privatnosti, kao što je zamagljivanje pozadine.

Odlična vest za sve one koji ne žele da plaćaju softver za video konferencije je to što vam Zoom omogućava da držite sastanke do 40 minuta sa do 100 učesnika – što bi trebalo da bude više nego dovoljno za većinu ljudi.

Preuzmi Zoom

Google Drive – Čuvajte fajlove, bekapujte podatke i radite zajedno na oblaku

Postoji mnogo prednosti kod čuvanja fajlova na oblaku, ali dve su glavne. Ne samo da vam to omogućava jednostavan pristup fajlovima sa skoro svakog kompjutera ili uređaja sa internet konekcijom, već takođe služi i kao način da zaštitite svoje dragocene fajlove tako što ćete ih automatski bekapovati.

Softver koji ćete koristiti sinhronizaciju podataka između vašeg kompjutera i skladišta na oblaku zove se Google Backup and Sync i možete da koristite detaljne komande da precizno odaberete tačno koje fajlove i foldere želite da sinhronizujete – ili možete da bekapujete ceo kompjuter ako želite.

Google Drive se izdvaja od većine rivala po broju platformi na kojima je dostupan, kao i po kvalitetu svojih web aplikacija.

Čak dobijate i pristup office paketu na oblaku što je savršeno za timski rad.

Preuzmi Google Drive

Evernote – Beležnica na oblaku koja je savršena za prikupljanje istraživanja na jednom mestu

Kada radite istraživanje za neki projekat potrebno vam je da negde držite sve svoje beleške i resurse.

Evernote vam omogućava da otpremite 60 MB podataka mesečno (što je dosta kada uglavnom baratate tekstualnim fajlovima), sinhronizujete dva uređaja, delite beleške i čitave beležnice sa prijateljima i možete da pretražujete sve što ste tamo ostavili.

Evernote takođe ima i web interfejs, što znači da možete da pristupite svojim beleškama sa bilo kog uređaja koji ima internet konekciju – uključujući kompjutere u internet kafeu ili biblioteci, koji nemaju instaliranu Evernote aplikaciju.

Da biste izvukli maksimum iz Evernotea, preporučuje se da instalirate Web Clipper ekstenziju za vaš browser preko koje možete jednim klikom da dodajete cele internet stranice, bookmarke ili pojedinačne članke u vašu beležnicu.

Preuzmi Evernote

Paint.NET – Fantastičan besplatni softver za obradu fotografija sa gomilom funkcija

Ne morate biti student dizajna ili fotografije da bi vam trebala alatka za obradu slika – postoje sjajni, svestrani softveri koje možete koristiti za print skrinovanje, pravljenje logoa, skeniranje dokumenata, retuširanje fotografija i još mnogo toga.

Kao što je to često slučaj, postoji nenormalan izbor softvera u ovom žanru, i može delovati skoro nemoguće da se nađe besplatan program koji je dovoljno moćan za zahtevne korisnike. Ali Paint.NET je drugačiji.

Odmah u startu vidi se da je u pitanju moćan softver sa velikim izborom alatki, ali podrška za plugine – a njih ima ogroman broj koji stalno raste – znači da je moguće dodatno proširiti sposobnosti ovog već fantastičnog programa.

Preuzmi Paint.NET
Prethodni tekstŽelite da udvostručite ili utrostručite površinu ekrana?
Sledeći tekstPostanite korisnik Mate Club kartice i obezbedite najnoviji Huawei MateBook D14 laptop po neverovatnoj ceni!

Leave a Reply