Jeanneau Merry Fisher 1095 – Čari krstarenja

Veoma uspešna linija brodova i dobra vest je da brodogradilište Janneau nastavlja da ih i dalje pravi

Na pomen imena Merry Fisher, na pamet pada ribarski brod od 6 metara sa vanbrodskim motorom i kormilarnicom kakav možete naći u svakoj luci i rukavcu u Evropi.
To je veoma uspešna linija brodova i dobra vest je da brodogradilište Jeanneau nastavlja da ih i dalje pravi.
U skorije vreme, ovaj brend je proširen, i onda proširen još malo. U brodogradilištu Jeanneau su maksimalno iskoristili porast popularnosti i snage vanbrodskih motora i napravili su dosad najveći brod iz Merry Fisher linije – MF 1095 od 9,75 metara.

Ovaj brod izgleda onako kako biste i očekivali – kao produžena verzija manjih brodova sa istom uspravnom kormilarnicom i „školjkastim“ krovom na crnim stubovima kao i na ostatku game. Kada posmatrate iz daljine, jedina očigledna razlika, pored dužine, su dodatni prozori na koritu.
Kada zakoračite na brod preko platforme sa desne strane dva vanbrodska motora, naići ćete na kokpit koji dizajniran više za rekreativnu plovidbu nego za ribolov.
Uprkos imenu koje su dali ovom brodu, jasno je da su u brodogradilištu Jeanneau ovaj brod apsolutno namenili klijenteli koju zanima krstarenje, a ne pecanje.

Salon na palubi sadrži više zanimljivih detalja. Sa leve strane nalaze se dva dupla sedišta i sto za ručavanje između njih, a naslon prednjih sedišta (koja gledaju na krmu) može da se pomeri pa onda i ta sedišta budu okrenuta ka napred. Na desnoj strani se nalazi kuhinja, smeštena iza sedišta za upravljačkom konzolom, a kormilar ima pristup i bočnim vratima, koja ne samo da omogućavaju prilaz bočnoj palubi, već vam daju i osećaj povezanosti sa vodom koja protiče pored vas. Tu je naravno i odlična ventilacija kao i mnogo svetlosti koju omogućavaju dva prozora.

U teoriji, Jeanneau vam daje mogućnost da izaberete raspored koji uključuje dve ili tri kabine. U praksi, raspored ostaje isti. Tako da napred imate vlasničku kabinu sa centralnim bračnim krevetom, što je lep detalj za brod veličine 10,5 metara. Tu je i prilično prostrano kupatilo sa tuš kabinom.
Dva Suzuki motora od po 300 ks daju nagoveštaj ozbiljne snage, ali ne smete da zaboravite da je ovaj brod od 10,5 metara težak pet tona, bez motora.

Kada tome dodate dva Suzuki V6 motora zapremine 4 litre, od kojih je svaki težak po 250 kilograma, i koji su pritom postavljeni na najgore moguće mesto, na sam kraj broda, dobijate plovilo koji nije baš raketni brod kakvom ste se možda nadali.
Ali kada malo smanjite očekivanja shvatićete da su performanse ovog broda sasvim zadovoljavajuće, sa maksimalnom brzinom od 37 čvorova i sposobnošću krstarenja pri brzini od 30 čvorova.

Impresivnije je ono što se dešava pri manjim brzinama glisiranja jer, uprkos tome što je na zrcalo okačeno pola tone tereta, Merry Fisher 1095 se počinje da glisira pri iznenađujuće malim brzinama, veoma je stabilan i nije potrebno da „legnete“ na gas kako biste to postigli.
Slična je priča i sa upravljanjem.
Ne možete da kružite njime kao da je trkački brod, ali ako date jak gas, možete da izazovete kavitaciju na spoljnom propeleru dok se izdiže kako se brod naginje.

Kao i uvek, u brodogradilištu Jeanneau su dizajnirali odlično korito.
Odlično za brod koji služi za krstarenje, a kada stignete na vaše odredište, do izražaja dođe taj praktični raspored.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde