Euro NCAP je pokrenuo Euro Rescue, novi resurs za sve pružaoce prve pomoći u Evropi.

Bezbednost u automobilu danas se ne vrti samo oko zaštite putnika i promocije sistema za pomoć pri vožnji, već se bavi i boljom bezbednošću nakon saobraćajne nesreće.

S obzirom na to da vozila postaju izdržljivija, kompleksnija i dobijaju alternativne pogone, postalo je veoma važno da pružaoci prve pomoći znaju šta smeju, a šta ne smeju da rade na licu mesta nesreće.

Intervencija u toku „zlatnog sata“ je ključna i spasiocima su potrebne brze i jasne informacije u vezi sa konstrukcijom vozila kako bi mogli bezbedno da izvuku ljude iz olupina.

Iz tog razloga proizvođači automobila imaju takozvane „Nacrte za spašavanje“ i „Uputstva za pružanje prve pomoći“.

Nacrt za spašavanje je standardizovana stranica sa informacijama o vozilu koja sadrži sve ključne informacije koje su spasiocima neophodne kako bi brzo i bezbedno izvukli putnike iz vozila.

Tu spadaju lokacija komponenti (npr. vazdušnih jastuka i predzatezača) i visokonaponskih električnih kablova i akumulatora, koji bi mogli da predstavljaju opasnost za zarobljene putnike kao i za same spasioce.

Uputstva za pružanje prve pomoći koja izdaju proizvođači automobila sadrže detaljnije instrukcije za edukaciju i pomoć pružaocima prve pomoći tokom obuke i naročito su važna za vozila sa pogonom na alternativna goriva.

Euro NCAP je zajedno sa Međunarodnim udruženjem vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) centralizovao nacrte za spašavanje svih proizvođača u jednoj, novoj aplikaciji po imenu „Euro Rescue“.

Ovu aplikaciju možete besplatno preuzeti i dostupna je i za Android i za iOS uređaje.

Može se koristiti onlajn i oflajn, omogućavajući spasiocima da pristupe informacijama čak i na lokacijama nesreće gde je telekomunikaciona mreža slaba ili uopšte ne postoji.

Za sve automobile koje budu ocenjivali od 2020. godine pa nadalje, Euro NCAP će preko ove nove aplikacije verifikovati sadržaj i izdavati ISO standardizovane nacrte za spašavanje i uputstva za pružanje prve pomoći za vozila sa pogonom na nova goriva.

Euro Rescue aplikacija postoji na englskom, francuskom, nemačkom i španskom jeziku. Od 2023. godine ova aplikacija će biti dostupna na svim evropskim jezicima.
Korišćenje aplikacije nije ograničeno samo na Evropu.

Prethodni tekstZaštitite svoje svakodnevne dragocenosti od oštećenja i gubitka
Sledeći tekstNovi G-LIDE GBX100 Surf satovi Casiovog brenda G-Shock sada se povezuju i sa aplikacijom

Leave a Reply