Savremeni život stalno postavlja nove izazove. Kada je reč o vožnji, to je okruženje u kojem vozači sve više cene robustnost i visoku poziciju kakve pruža SUV vozilo, ali prilagođeno gradskim ulicama s naglaskom na ekološke karakteristike.

Istovremeno, vozači žele automobil sa stilom, koji se razlikuje od drugih, i koji može da ispuni brojne potrebe aktivnog životnog stila.

Upravo to su kvaliteti koje je Toyota ugradila u novi model Yaris Cross.

Novi Yaris Cross je dizajniran i razvijen za Evropu, kako bi ispunio posebne zahteve i sklonosti koje imaju kupci na tržištu B-SUV klase vozila. Naravno, proizvodiće se u Evropi, u Toyotinoj fabrici u Francuskoj (Toyota Motor Manufacturing France -TMMF), uporedo s novom generacijom Yarisa, i to od 2021. godine.

Yaris Cross će koristiti četvrtu generaciju Toyotine hibridne tehnologije.

Toyota je prva uvela primenu pune hibridne tehnologije u B segment još 2012. godine, kada se pojavio Yaris Hybrid.
Od tada je samo u Evropi prodato više od pola miliona primeraka, što ga čini moćnim alatom za izgradnju svesti i uvažavanje tehnologije od strane javnosti.

Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji koriste Toyotin 1,5-litarski hibridni sistem, koji je direktno razvijen iz većih motora zapremina 2,0 i 2,5 litra, korišćenih u brojnim novim modelima kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry.

Sistem podrazumeva novi benzinski motor zapremine 1,5 l, s tri cilindra koji rade u Atkinsonovom ciklusu, precizno konstruisanih kako bi se što više smanjilo trenje i mehanički gubici, uz omogućavanje optimalnog sagorevanja.

Kao krajnji rezultat, dobijen je visok obrtni moment na niskom broju obrtaja motora, uz odličnu potrošnju goriva.
Toplotna efikasnost motora je 40%, što je bolje i od uporednih dizel motora, čime se osigurava velika ušteda goriva, uz nisku emisiju CO2 gasova.

Toyota je konstruisala Yaris Cross kao pravi, ali umanjeni SUV, pružajući vozačima automobil s povišenom vozačkom pozicijom, praktičnim rešenjima i prostranom unutrašnjošću, a sve to u okviru skladnih dimenzija koje ga čine pravim rešenjem za gradske uslove vožnje.

Dizajn ističe sve klasične kvalitete SUV vozila, s višom karoserijom, većim točkovima i širim pneumaticima koji nagoveštavaju njegovu snagu i namenu.

Zadnja vrata opremljena su elektro-komandama, što će pomoći kada su vam ruke pune. Prtljažnik ima mogućnost podešavanja, bilo tako što se pokretna platforma koristi da obezbedi stvari ispod, ili kao dodatni prostor za veće stvari.

Osim toga, pokretna podna platforma može da se podeli na dva dela, istovremeno pružajući i više prostora i deo za smeštanje stvari u prostor ispod.

Jedna od karakteristika koja krasi novi Yaris Cross, kao autentični SUV, jeste mogućnost izbora pametnog sistema pogona na svim točkovima – jedinstveno rešenje u ovoj klasi hibridnih vozila.

AWD-i pruža izvanrednu stabilnost i pogon u svakodnevnoj vožnji, u lošim uslovima i na podlogama s niskim prianjanjem.

Sistem usmerava obrtni moment na zadnju osovinu prilikom usporavanja ili ubrzanja. Uobičajeno, Yaris Cross pokreće prednje točkove, ali u slučaju nailaska na klizavu podlogu automatski se aktivira pogon na sva četiri točka.

Tokom procesa dizajniranja, Yaris Cross je na jednom mestu okupio veliki tim oba studija iz Evrope i Japana. Jedan član tog tima – Lance Scott, generalni direktor za dizajn Toyotinog studija EDD u Nici, u Francuskoj, opisao je raspoloženje koje je vladalo tokom rada na projektu:

“Još na početku ovog procesa znali smo da je izgled prevashodni razlog kupovine vozila u B-SUV segmentu, ali da kupci takođe žele što praktičniji automobil. Te krajnosti nije lako pomiriti, posebno ne u tako kompaktnom pakovanju.

Od samog početka rada na konceptu dizajna, imali smo na umu evropske kupce, ali smo želeli da ih upoznamo još bolje. Zato smo ih anketirali kako bismo saznali kakav je životni stil realnog kupca, šta im se sviđa, kakve su im dnevne navike, i kako provode slobodno vreme.

S tim novim saznanjima, vratili smo se s entuzijazmom kreiranju automobila koji je trebalo da odražava osobenosti kupaca, pružajući im uzbudljivu kombinaciju prefinjenosti i snage.

Naš tim je koristio dve ključne reči – ’robustan’ i ’minimalan’, koje su, po našem mišljenju, mogle najbolje da objasne skladnost i pokretljivost, kao i veličinu i snagu kao odlike koje ima jedan SUV.

Slika dijamanta nam je pala na um od samog početka rada na skicama spoljnog dizajna vozila. Vremenom smo skovali izraz ’okretni dijamant’, kako bismo izrazili snagu, čvrstinu i prvorazrednu karakteristiku dragog kamena koju smo preneli na živahan automobil, koji pruža zadovoljstvo u vožnji.

Gledano iz ptičje perspektive, ili iz ugla ’plan view’ kako ga mi dizajneri zovemo, ’rezali smo’ ili ’brijali’ karoseriju kako bi dobili oblik dijamanta koji bi nam potom omogućio da naglasimo bočne strane. Taj dijamantski oblik, s četiri naglašena blatobrana, dao nam je energičan izgled, a istovremeno i snažan i prefinjen.

Naravno, hteli smo da automobil već na prvi pogled izgleda kao SUV, pa smo zbog toga naglasili veće rastojanje od tla, čvrstu horizontalnu liniju koja oslikava odličan balans, kao i skladne, velike ugaone blatobrane točkova, i, naravno, velike točkove… sve do 18 inča!

Prednji deo je takođe bio izuzetno važan za nas.
Želeli smo da zadržimo prepoznatljivi gen koji deli cela Toyotina SUV gama, ali i da novi Yaris Cross stekne svoj lični identitet.

Nazad smo se fokusirali da automobilu omogućimo dobar stav na putu, s bočnim detaljima koji daju utisak da je karoserija postavljena na točkove. Kombinacija horizontalnih zadnjih svetala i stakla jasno pokazuje pripadnost Yaris porodici, dok šira i oštrija zadnja vrata nagoveštavaju više prostora u prtljažniku i praktična rešenja za svakodnevnu upotrebu.

Konačno, razmišljajući o boji, želeli smo nešto što bi u potpunosti bilo u skladu s idejom koju bi naši kupci cenili. Postojeći trendovi ukazuju na rast interesovanja za boju zlata i drugih plemenitih metala, ali smo mi želeli nešto više prirodno i urbano. Uz suptilan dodatak zelene boje na zlatnu osnovu, istovremeno prosvetljavajući boju kako bi se pojačao utisak izgleda metala, dobili smo svež urbani, živopisni izgled koji zaokružuje spoljne linije. Konačan rezultat je boja koju smo nazvali Brass Gold.”

Toyota očekuje godišnju proizvodnju od preko 150.000 primeraka modela Yaris Cross, iz fabrike TMMF Onnaing, blizu Valensijena, u Francuskoj, čime bi učešće na tržištu B-SUV automobila dostiglo više od osam odsto.

Prethodni tekstNeverovatan uspeh HONDE
Sledeći tekstMemorija DUPLOG kapaciteta

Leave a Reply