Uz sveprisutan osećaj luksuza, koncept i dizajn vozila BMW iX ukorenjeni su u holističkom pristupu održivosti koji se reflektuje u optimizovanoj aerodinamičnosti, inteligentnoj lakoj konstrukciji i širokoj upotrebi prirodnih i recikliranih materijala.

U ovom modelu, BMW je primenio sve inovacije na polju elektrifikacije, automatizovane vožnje i konektivnosti – peta generacija BMW eDrive tehnologije sa dva elektromotora i visokonaponskom baterijom garantuje izuzetnu efikasnost. Takođe, agregat koji je BMW Grupa razvila proizveden je na održivi način bez primene deficitarnih sirovina, a po najnovijim kalkulacijama, razvija maksimalnu izlaznu snagu od preko 370 kW/500 ks.

To znači dovoljno energije da BMW iX ubrza od 0 do 100 km/h za manje od 5,0 sekundi. Istovremeno, cilj BMW Grupe je bio i postići izuzetno nisku kombinovanu potrošnju električne energije – manje od 21 kWh na 100 kilometara (prema WLTP ciklusu). Energija od preko 100 kWh omogućava visokonaponskoj bateriji najnovije generacije da postigne domet od preko 600 kilometara (prema WLTP ciklusu). Nova tehnologija punjenja u modelu BMW iX omogućava brzo punjenje jednosmernom strujom do 200 kW.

Na ovaj način, baterija se može puniti od 10 do 80 procenata svog punog kapaciteta za manje od 40 minuta, dok se za deset minuta može u bateriju uneti energije dovoljno da uveća domet za preko 120 kilometara, dok je manje od jedanaest sati potrebno da se visokonaponska baterija napuni od 0 do 100 procenata na 11 kW BMW Wallbox punjača.

Baterije su dizajnirane kao deo dugoročnog ciklusa resursa i omogućavaju izuzetno visoku stopu recikliranja.
Dodatno, energija utrošena na proizvodnju baterijskih ćelija i visokonaponske baterije kao celine potiče isključivo iz obnovljivih izvora.

Stepen računarske snage iX modela razvijen je tako da obrađuje 20 puta veći obim podataka nego u ranijim modelima.
Zahvaljujući tome, približno dvostruko veća količina podataka iz senzora vozila može se obraditi u odnosu na ono što je ranije bilo moguće.

„Postavljamo nove standarde u industriji tehnologijom u modelu BMW iX. Model iX ima veću računarsku snagu za obradu podataka i moćne senzorske tehnologije nego najnovija vozila koja trenutno nudimo, sposoban je za 5G, dobiće novu i poboljšanu automatsku vožnju i funkcije parkiranja, i koristi petu generaciju našeg električnog pogonskog sistema visokih performansi“, kaže Frank Veber, član upravnog odbora razvojnog sektora BMW AG.

BMW iX svojom pojavom redefiniše koncept vozila – Sports Activity Vehicle (SAV), po dužini i širini može uporediti sa modelom BMW X5, gotovo je iste visine kao i BMW X6, dok veličina njegovih točkova podseća na BMW X7. Minimalistički oštre linije, jasna struktura i gotovo pravougaone konture oko lukova točkova doprinose zaista impozantnom dizajnu karoserije.

Svedeni dizajnerski jezik usmerava oko na precizno konstruisane detalje koji naglašavaju sofisticirani karakter, identitet brenda i optimalizovanu aerodinamičnost modela BMW iX. Glavni elementi dizajna eksterijera modela BMW iX obuhvataju i najuže farove koji su se ikada pojavili na nekom serijski proizvedenom BMW modelu, bočne prozore bez okvira, prvi put na X modelu, poklopac prtljažnika koji se pruža preko celog zadnjeg kraja, i jednako ekstremno uska zadnja svetla.

Prednja BMW maska odličan je primer za to kako je princip prikrivene tehnologije integrisan u dizajn modela BMW iX, uz ovo skup drugih kamera i senzora postavljen je jednako diskretno, otvori na mestu nekadašnjih ručki daju pristup prekidačima koji pokreću elektro otvaranje vrataa otvor rezervoara za tečnost za pranje vetrobrana skriven je ispod logotipa BMW na haubi, a kamera retrovizora je integrisana u BMW logo na zadnjim vratima. Tehnologija ostaje u pozadini i postaje vidljiva samo i kada se relevantna funkcija aktivira.

„BMW iX pokazuje kako možemo da damo novim tehnologijama veoma moderan i emocionalno angažovan dizajn. Automobil je tehnološki veoma kompleksan, ali deluje veoma čisto i nekomplikovano“, kaže Adrian van Hooydonk, viši potpredsednik BMW Grupe za dizajn. „BMW iX nudi mobilni životni prostor u kojem se ljudi osećaju lagodno, a inteligencija koju poseduje automobil uvek je dostupna, ali nije nametljiva.“

BMW iX se trenutno nalazi u završnoj fazi svog razvoja.
Lansiranje na tržište će započeti krajem 2021. godine, a kupci će moći da biraju između dve verzije modela: BMW iX xDrive50 i BMW iX xDrive4.

Prethodni tekstNova era Vloginga
Sledeći tekstADV350 PREMIJERNO U MILANU

Leave a Reply