Na obali Mediterana, ušuškana pod senkom litica velike krečnjačke stene i prelepih divljih maslinjaka, Gibraltarska berza (GSX) se tiho priprema za korporativno preuzimanje koje bi moglo da ima globalne posledice po ovaj bivši mornarički garnizon.

Manje od jednog kilometra odatle, pokraj plave vode gibraltarske marine, regulatori sa ovog poluostrva razmatraju predlog koji bi podstakao blokchain kompaniju Valereum da kupi ovu berzu u novoj godini – što znači da bi ova britanska prekomorska teritorija uskoro mogla da postane dom najveće svetske integrisane berze, na kojoj se može trgovati konvencionalnim obveznicama paralelno sa glavnim kriptovalutama kao što su bitcoin i dogecoin.

Ovo je smeo potez za teritoriju koja broji svega 33.000 ljudi, čiji finansijski sektor – koji čini otprilike trećinu gibraltarske ekonomije vredne 2,4 milijarde funti – nadgleda regulator koji ima 82 zaposlenih. Ako sve prođe po planu, ova enklava bi mogla da postane globalni hab za kriptovalute, a ako kontrola koju postavlja mali tim regulatora podbaci, teritorija rizikuje reputacionu štetu kao i diplomatske sankcije koje bi mogle da ugroze njihovu ekonomiju. Ako želite da radite nedozvoljene stvari sa kriptovalutama, ne želite da budete na Gibraltaru, jer su firme tamo licencirane i regulisane, a to još ne postoji nigde na svetu.

Gibraltarski regulator je do sada odobrio 14 kriptovaluta i blokchain kompanija u okviru svoje šeme liceniciranja.

Eksperti upozoravaju da bi Gibraltar mogao da se suoči sa sankcijama od strane država kao što su SAD ako njegovi regulatori daju licencu kripto firmama koje – čak i nenamerno – usluže ljude koji peru novac, kriminalce sa crnog tržišta ili kleptokrate koji traže anonimnost u kripto sredstvima.

Prethodni tekstHonda je napravila opaki minijaturni električni auto za decu na bolničkom lečenju
Sledeći tekstTOP 5: Audio proizvoda sa sajma CES 2022

Leave a Reply