Dve kompanije su udružile snage na projektu koji bi mogao da se posluži kao ključni test naših sposobnosti da koristimo sintetičko gorivo, napravljeno od ugljen-dioksida zarobljenog iz vazduha, kako bismo smanjili emisiju štetnih gasova u avio-industriji.

Kompanija Carbon Engineering iz kanadske provincije Britanska Kolumbija, koja se bavi direktnim hvatanjem vazduha, potpisala je ugovor sa startapom Aerion iz grada Rino u Nevadi, koji razvija supersonični poslovni avion poznatiji po imenu AS2, kako bi videli da li gorivo koje se dobija iz mašina koje usisavaju ugljen-dioksid može da omogući komercijalne letove sa nultom emisijom ugljen-dioksida.

Ovo partnerstvo će ispitati našu sposobnost da smanjimo emisiju štetnih gasova iz aviona i drugih izvora kroz upotrebu sintetičkih goriva.

Komercijalni avio-prevoz doprinosi globalnoj emisiji štetnih gasova sa oko 2,5% i to je tehnički jedan od najkomplikovanijih sektora za pročistiti.

Hemijski proces neophodan za proizvodnju sintetičkih goriva, što podrazumeva kombinaciju vodonika i ugljen-dioksida, je prilično jednostavan.
Ali trik je u tome da se to uradi na način koji je relativno jeftin i koji ne proizvodi značajnu emisiju štetnih gasova.

To će zahtevati korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora kako bi se pokretali pogoni za direktno hvatanje vazduha i kako bi se voda razlagala za proizvodnju čistog oblika vodonika.

Na posletku, letovi će i dalje imati emisiju štetnih gasova, a možda će je imati i procesi hvatanja ugljen-dioksida ili proizvodnje i distribucije sintetičkih goriva.

Ali ako se brojke ispostave kao tačne, sve to bi bilo ekvivalentno količini ugljen dioksida koji je kompanija Carbon Engineering uklonila na početku – što znači da letovi ne bi izbacivali dodatnu količinu štetnih gasova u atmosferu.

Prethodni tekstJEANNEAU LEADER 36
Sledeći tekstMulholland Legend 480 – Sirovi, manuelni, lagani britanski sportski automobil

Leave a Reply