U kompaniji Microsoft svesni su sve oštrijeg protivljenja javnosti upotrebi tehnologije za prepoznavanje lica, i zbog toga gase jedan značajan projekat. Ova kompanija je objavila da će „penzionisati“ tehnologiju za koju kažu da bi mogla da prepoznaje emocije, kao i karakteristike poput starosti subjekta, roda i boje kose. Veštačka inteligencija povlači pitanja vezana za privatnost, rekli su u Microsoftu, a ponuda takvog okvira stvorila je potencijal za diskriminaciju i druge zloupotrebe. Takođe nije bilo jasnog konsenzusa oko definicije emocija, i nije bilo načina da se kreira generalna veza između izraza lica i emocija.

Novi korisnici Microsoftovog okvira za programiranje lica više neće imati pristup funkcijama za opažanje tih atributa. Trenutni korisnici će moći da ih koriste do 30. juna 2023. godine. Microsoft će i dalje stavljati tu tehnologiju u „kontrolisane“ alatke za pristup, kao što je Seeing AI za ljude sa problemima sa vidom.

Microsoft nije prva kompanija koja se predomišlja po pitanju tehnologije za prepoznavanje lica. IBM je obustavio rad u toj oblasti zbog zabrinutosti da bi njihovi projekti mogli biti iskorišćeni za povredu ljudskih prava. Ovo predstavlja veliki zaokret. Jedna od najvećih cloud i računarskih kompanija na svetu udaljava se od razvoja veštačke inteligencije a to bi moglo da ima veliki uticaj na industriju.

Prethodni tekstQOODER – JOŠ UVEK JEDINI SKUTER ČETVOROTOČKAŠ SA SPOSOBNOŠĆU NAGINJANJA
Sledeći tekstTOP 5: Luksuzni satovi na tržištu

Leave a Reply