Početna Trends Umiljati robot kompanije Panasonic razveseliće vas tokom pandemije

Umiljati robot kompanije Panasonic razveseliće vas tokom pandemije

Robota Nicobo nije lako opisati. On izgleda kao da je neko okrenuo činiju naopačke, stavio joj animirane oči, repić i onda je umotao u staru čarapu.

On nema sposobnost kretanja – neće doći kada ga pozovete – ali je postavljen na pokretnu bazu i može da se okreće oko svoje ose i gleda gore-dole.

Razvijen u saradnji sa inženjerima robotike sa Tehničkog univerziteta Michio Oka iz grada Toyohashi, Nicobo takođe ima i kameru koja prepoznaje lica, nekoliko višesmernih mikrofona za prepoznavanje glasova i privlačenje pažnje, senzore dodira pomoću kojih zna kada ga neko dodiruje ili grli i svetlosni senzor da može da uživa u popodnevnoj dremci po danu kao mačka.

Nicobo ne kupi odeću po stanu i ne čisti podove, on je tu samo da vam pravi društvo.

Kada ga neko pomazi, on počne da maše repom od sreće. Ali isto tako može da ima i dane kada nije baš raspoložen, i tada se neće libiti čak ni da pusti gasove pred vama.

Nicobo može i da priča, i u početku on izgovara samo jednu reč, ali kasnije nauči da spoji pune rečenice na „katakoto“ jeziku – to je japanska reč za nepravilan ili bebeći govor.

Nikada nećete voditi duge razgovore sa Nicobom, ali njegovo prosto mrmljanje će vam uliti usećaj da vas on zaista pažljivo sluša, čak i kada ne može ništa da uradi povodom vašeg ispovedanja njemu. To je ponekad sve što čoveku i treba.

Nabaviti robota Nicobo je pomalo komplikovano.

Kao prvo, Panasonic planira da napravi svega 320 komada u početku, a cena će biti oko 360 dolara. Ali već primaju porudžbine preko svoje crowdfunding platforme.


Prethodni članakNovo posebno izdanje modela Tag Heuer Formula 1
Sledeći članak„Nevidljive slušalice“ projektuju zvuk u vaše uši

Leave a Reply