Početna Gadgets TEST: Samsung Galaxy Z Fold3 – Vizija iz budućnosti #3

TEST: Samsung Galaxy Z Fold3 – Vizija iz budućnosti #3

Telefon i po tableta

Evo nas već sa trećom generacijom Samsungovog telefona na preklop. Ima li napretka? I da i ne. To je i dalje džombav i težak telefon, sa dva ekrana koji su premali i preveliki. Prednji, iliti mali ekran je tu da vam pruži osnovne informacije. Za sve ozbiljnije poslove se koristi veliki unutrašnji ekran.

Ciljani korisnici su tzv. heavy users, tj. oni koji bi preko telefona ama baš sve da urade. Na raspolaganju je uski a dugački prednji ekran i veliki skoro pa kvadratni ekran unutra. Opciono se može koristiti i Samsung olovka poslednje generacije, ako bi hteli nešto da zabeležite ručno.

Glavni izazov u korišćenju Z Fold-a je naći njegov modus operandi. On nedvosmisleno može mnogo toga, a na vama je da znate šta vam od telefona/tableta treba i kako to da uradite. Ako ste i dalje s telefonom na Vi i pretežno koristite zelenu i crvenu slušalicu, na tržištu ima i drugih telefona za vas.

Samsung je leta 2021. odlučio da preskoči proizvodnju Note serije, a Z Fold ima zadatak da ga zameni. Fold jeste veći od Note-a, ali u njemu nema mesta za olovku. Ona se kupuje zasebno, kao i namenska futrola gde se olovka može odložiti, kada se ne koristi. Svi vi koji imate stare olovke, nećete ih upotrebiti na Fold-u, jer je Samsung iskoristio novu tehnologiju pravljenja ekrana, pa prethodna olovke nisu kompatibilne.

Ako ga poredimo sa Z Fold2, nema prevelike razlike u dizajnu. Čak mislimo da ne bi mogli naći 10 razlika. Najbitnije novosti su veća i bolja kompatibilnost sistemskih aplikacija, kao i šira podrška trećih aplikacija. Primetićemo da Instagram i dalje ne može da se raširi na ceo unutrašnji ekran, no to i nije neka ključna zamerka za korišćenje telefona.
Veliki ekran vas može navesti na mišljenje da ćete neke programe i fajlove lakše videti, ali to nije tako lako. Naime, sistemske aplikacije veliki ekran vide kao tablet, i tako ga tretiraju.

Kako se, zbog veličine ekrana na tabletima, sadržaj prikazuje u drugačijoj formi, na ekranu ćete videti mnogo više informacija. Objasnićemo na primeru e-mail aplikacije. Na telefonu se na prvom prikazu vide naslovi mejlova i adresa pošiljaoca, a po odabiru mejla se vidi sadržaj. Na tabletu se istovremeno na levoj strani vide adrese, a na desnoj sadržaj. Dakle, prikazuje se više stvari istovremeno, a slova nisu veća. Samsung se setio da doda prečicu za fullscreen pogled na sam mejl, te tako zapravo možete videti i veća slova na ekranu. Za razliku od mejl aplikacije, PDF čitač prikazuje sadržaj kao fotografiju, pa su slova momentalno vidno veća nego na telefonu.

Problem koji vas može zadesiti s nestandardnim proporcijama ekrana je kako će se snaći aplikacije. Prvo imate 25:9, a posle 5:4, tj. previše izdužen ekran, pa skoro kvadratni. Meniji i glavni sadržaj se modifikuju kako bi se najbolje prikazali, ali može doći do preplitanja opcija, kada vam nije sve dostupno. Nailazili smo i na slučajeve kada app mora da se resetuje ako je prvo otvorena na velikom, pa na malom ekranu, jer je prvi prikaz bio podešen za tablet, a drugi za telefon.

Fold3 je jako sličnih dimenzija kao i Fold2 i nema bitne razlike u dizajnu. Recimo da se za nijansu bolje i lakše drži u ruci. Korišćeni materijali su najbolji u klasi; ne verujemo da ćete naći zamerke. Ono što nećete videti, ali ćete osetiti pod prstima, je funkcionalnost mehanizma za preklapanje. Za klasu je bolji, i tako dobro izolovan da sada postoji i IPx8 otpornost na potapanje u slatku vodu. Dodatno, sada možete ostaviti telefon pod bilo kojim uglom, što u v2 nije bilo moguće. Tokom testa nismo imali na raspolaganju i Fold2, ali nam se čini da je raspored težine bolji na novom modelu, i da se lakše koristi.

Čitač otiska prsta je smešten bočno, na on/off taster. Smatramo da je reč o dobrom kompromisu. Da je ispod ekrana, onda bi trebala dva senzora. Na ovaj način je jedan senzor uvek dostupan. S druge strane, ako se setimo da je Samsung imao senzor na poleđini telefona koji je imao još neke funkcije, njihov izostanak u Fold3 je pomalo razočaravajući.
Moramo pohvaliti zvučnike. Na velikom Fold3 se super čuju i daju kvalitetan zvuk. Prosto rečeno, nismo bili u situaciji da nas muzika s velikog preklopivog telefona razočara.

Jedna od zvučnijih novosti je selfie kamera iza glavnog ekrana. Da, smeštena je iza ekrana i kad se ne koristi na njenom mestu je ekran. Ok, kada se bolje pogleda, jasno se vidi da na mestu kamere ekran nije iste rezolucije već da tu ima nešto… Kada se aktivira kamera, ni njene mogućnosti nisu na vrhunskom nivou, na koji nas je Samsung navikao. Rezultati su bolji od kamera sa prenosnih računara, ali vidno lošili od prednje kamere na prednjem ekranu Z Fold3.

Tri glavne kamere su više nego ok, ali Fold3 nije najbolji fotograf u familiji. Prvo mesto i dalje drži S21 Ultra. Istakli bi noćno snimanje. Uporedivši ga sa poznatim kinezom, čuvenim po dobrim noćnom fotografijama, Fold3 pravi ekstremno svetlije fotke. Toliko svetle, da ćete jasno primetiti razliku naspram onog šta vidite sopstvenim očima. U stvarnom svetu je mračnije no na ekranu Z Folda. Ostali smo zatečeni i prijatno iznenađeni.

Čipset je SD888. Tokom rada nam se nije zagrevao nikad. Ako ne računamo trenutak kad smo pokrenuli benchmark aplikaciju za testiranje brzine.
Tada je bio veoma vruć, ali sumnjamo da ćete ga vi tako jako opteretiti.

Uz lagano korišćenje baterija može da se „razvuče“ na dva dana. Intenzivnija upotreba zahteva svakodnevno punjenje.
Samsung je svim ovogodišnjim premium telefonima obezbedio dvodnevnu autonomiju, što je vredno spomena i pohvale.

Nošenje telefona je priča za sebe. Da, on može biti i telefon i tablet, a to znači da ima zapreminu dva prosečna telefona. Male torbice su pretesne za ovaj i još jedan telefon. Mnogo je lakše izabrati veću torbu. Ok, nije prevelik da ne može da stane u zadnji džep pantalona; samo nemojte sesti dok je tamo.

S druge strane, Fold3 ima dva SIM slota, a Samsung ima odličan softver za manipulaciju dve SIM kartice i to može spasiti stvar.
Ako bi vam Z Fold3 bio jedini telefon, onda je njegovo nošenje prihvatljivo komforno.

Kome ga preporučiti? Onima kojima treba i telefon i tablet, a ne žele da nose oba, Fold je 2u1 i to je njegova najveća prednost.

Samsung Galaxy Z Fold3 SPECS:

OS: Android 11, One UI 3.1.1
Čipset: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm)
Memorija: 12/256 GB
Kamera: 12 Mpx, 12 Mpx, 12 Mpx / 2160@60fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 2160@30fps
Ekran: Super AMOLED, 6.2”, 832 x 2268 px, Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 7.6“, 1768 x 2268 px (374 ppi)
Povezivanje: 5g, LTE cat20, WiFi 6e, BT 5.2, NFC, GPS
Baterija: 4400 mAh
Dimenzije: zatvoren – 158.2 x 67.1 x 14.4-16 mm, otvoren – 158.2 x 128.1 x 6.4 mm; 271 g
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 219.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni članakTOP 5: PLOVILA OD 8M DO 10M
Sledeći članakPhilips Hue uz Spotify pretvara vaše osvetljenje u muzički vizualizator

Leave a Reply