Toyota pametni grad

Proizvođač automobila Toyota je predstavio planove za „grad budućnosti“ sa 2.000 stanovnika, u kom će testirati samovozeća vozila, pametnu tehnologiju i život uz robote.

Izgradnja ovog ambicioznog projekta po imenu „Isprepleteni grad“ bi trebalo da bude otpočne sledeće godine u podnožju planine Fudži u Japanu, nekih 100 kilometara od Tokija.

Sa ljudima, zgradama i vozilima koji će svi biti povezani i koji će komunicirati međusobno preko internet konekcije i senzora moći ćemo da testiramo tehnologiju veštačke inteligencije kako u virtuelnom tako i u stvarnom svetu, i time maksimiziramo njen potencijal. Toyota želi da pretvori veštačku inteligenciju u pojačanu inteligenciju.

Ovaj novi projekat će se prostirati na povrišini od 0,7 kvadratnih kilometara na kojoj se prethodno nalazila fabrika kompanije Toyota.
Opisujući ovaj grad kao „potpuno održiv“, u kompaniji kažu da će ceo projekat napajati vodonične ćelije i solarni paneli na krovovima.

Na ulicama će moći da se nađu samo potpuno autonomna vozila koja imaju nultu emisiju štetnih gasova.
Flota samovozećih vozila po imenu Toyota e-Palette će se koristiti za dostavu i maloprodaju.

Ovaj projekat predstavlja saradnju između ovog japanskog proizvođača automobila i danske arhitektonske firme Bjarke Ingels Group (BJG), koja je osmislila generalni urbanistički plan ovog grada.

Zgrade u ovom gradu će biti napravljene prevashodno od drveta, i delom će biti napravljene uz pomoć robotike.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde