Svako ko zna makar nešto o automobilima zna da je težina neprijatelj, makar ako ste ljubitelj osećaja dok ulazite u krivinu u automobilu koji nema osećaj mase, umesto da sedite u kožnom enterijeru luksuzne limuzine kupujući fjučerse na Vol stritu ili akcije nekog startapa iz silicijumske doline.

Ali ok, svi smo različiti.

U McLarenu znaju dosta toga o smanjivanju težine u zadnjem delu.

Automobilska divizija ove kompanije zaslužna je za, po mnogima, najbolji superautomobil ikada napravljen – McLaren F1 iz 1994. godine.

Kreirao ga je veliki Gordon Marej (Gordon Murray), a do legendarnog statusa ga je pokretala njegova monomanija – tačnije, njegov patološki prezir prema višku mase.

Sada imamo model Elva, najlakši McLaren ikada napravljen, mašina koju u kompaniji opisuju kao „ludački brz automobil sa otvorenim kokpitom“.

Kako i ne bi, kada establirani ali i dalje izvanredni 4,0-litarski twin turbo V8 motor sada proizvodi 804 KS i iako tačna masa modela Elva nije objavljena, njegov odnos snage i mase je toliko „besan“ da ovaj automobil ubrzava od 0-100 km/h za manje od tri sekunde, i to poprilično, a do 200 km/h ubrzava za 6,7 sekundi.

To je zaista jedna zapanjujuća cifra.

Primetićete da Elva nema vetrobransko staklo, i iako smatrate da će vam verovatno trebati kaciga, u McLarenu kažu da neće.

1
2
Prethodni tekstNajbolje rangirana aplikacija u našem regionu
Sledeći tekstHerkules među mobilnim telefonima

Leave a Reply