Od kada se pojavio u automobilskom sektoru, head-up displej (HUD) je uneo revoluciju u domenu bezbednosti tokom vožnje – a sada Panasonic želi da ode korak dalje.
Taj proizvođač elektronike je obelodanio svoju viziju proširenog HUD displeja koji će učiniti vožnju neuporedivo lakšom.

U svojoj najosnovnijoj formi, HUD u automobilima se uglavnom sastoji od providnog panela na kom su prikazane ključne informacije – brzina, tahometar i navigacija.
Poenta je da se umanji potreba vozača da skreće pogled sa puta, jer su informacije koje su mu potrebne prikazane „na putu.“

Najnoviji HUD sistem kompanije Panasonic, međutim, koristi veštački inteligenciju i 4K kameru kako bi analizirao sve što se nalazi u vozačevom vidokrugu.

On potom koristi veštačku inteligenciju da odredi koje informacije su najvažnije, a onda projektuje 3D sliku na potencijalne prepreke ili ističe ključne informacije.

Dakle, ovaj sistem će obeležiti biciklistu koji vozi pored vas, a isto tako će vam pomoći da znate tačno kada treba da se uključite na glavni put.
I dalje imate prikaz brzine kojom vozite i navigaciju, ali dosta unapređene.

Pored toga, Panasonic kaže da će njihov HUD sistem takođe imati i sledeće funkcije:

Tehnologiju za praćenje pogleda (očiju) zahvaljujući kojoj se informacije projektuju u ravni sa vozačevim očima i koja takođe prati njegove pokrete očiju kako bi se izbegla nepoklapanja na displeju.

Naprena optika koja omogućava vidno polje od 10 metara ili više, čak i u uslovima noćne vožnje.

Kontrola vibracija koja održava slike stabilnim čak i tokom vožnje po džombastim putevima.

U kompaniji Panasonic su rekli da je tehnologija dizajnirana da se uklopi u praktično svaki kokpit.

Vožnja automobila bi definitivno postala jedno obimnije iskustvo, a takođe deluje da bi ova tehnologija mogla da predstavlja vrlo koristan korak u tranziciji ka autonomnoj vožnji.

Prethodni tekstTESTIRALI SMO: Jabra Elite 85t – Komforne, udobne i lagane sluške
Sledeći tekstIWC NARUKVICE ZA SATOVE NA BAZI PAPIRA

Leave a Reply