QOODER – JOŠ UVEK JEDINI SKUTER ČETVOROTOČKAŠ SA SPOSOBNOŠĆU NAGINJANJA

Svi smo videli te nove skutere na tri točka, oni predstavljaju rastuće tržište i u nekim evropskim gradovima su čak i daleko brojniji od dvotočkaša. Švajcarska kompanija Quadro je 2015. godine otišla korak dalje…

Oni su napravili prvi serijski skuter na četiri točka koji može da se naginje i nazvali su ga Quadro4 a pokretao ga je jednocilindarski motor od 346cc i 30 ks. Disk kočnice na sva četiri točka, pogon na zadnjim točkovima sa dva kaiša i može da se vozi sa dozvolom za motor ili automobil. Pet godina kasnije, ova neverovatna mašina je i dalje jedini četvorotočkaš na tržištu koji može da se naginje, ali je preimenovan u Qooder i ima nešto veći i snažniji motor – 399cc. Gama ovog modela je takođe proširena dodatkom e-Qoodera koji koristi oprobani elektromotor i bateriju kompanije Zero, koji mu daju zdravih 110 Nm obrtnog momenta i autonomiju od oko 145 km, kako tvrde u kompaniji Qooder.

Jedan od većih aduta koje ima Qooder, slično kao i oni skuteri trotočkaši, je to što ga možete voziti sa dozvolom B kategorije. Iako ima četiri točka, on je i dalje klasifikovan kao trotočkaš zbog male širine njegovih osovina.

Kod motora nema nikakvih iznenađenja, u pitanju je tipičan agregat za velike skutere. To je kompaktan jednocilindarski motor od 399 cc sa četiri ventila i tečnim hlađenjem koji isporučuje 32,5 ks i 38 Nm obrtnog momenta. Drugim rečima, on je konkurentan. Ovo je skuter, tako da je menjač automatski, samo odvrnete ručku i krećete, ali razlika je u tome što mehanički diferencijal prenosi obrtni moment na konačni pogon sa dva kaiša, po jedan za svaki od zadnjih točkova.

Sa četiri diska umesto uobičajenih dva ili tri, Qooder raspolaže velikom kočionom snagom. Kočnice su povezane – kada pritisnete zadnju polugu ona upravlja sa sva četiri diska.

Pozicija u vožnji je udobna i uspravna, i verovatno ćete ga nekada voziti i po lošem vremenu, jer to je i poenta Qoodera. Jedan podatak je da kompanija čak vodi zimske gume kao dodatnu opremu – stavite njih i možete da krenete u zabavu po snegu.

Patentirani HTS hidraulični sistem naginjanja je inovativna tehnologija koja omogućava optimalnu dinamiku vožnje u svim uslovima: precizno i bezbedno skretanje u krivinama, stabilnost u vožnji i regularna izlaska. HTSTM obezbeđuje istovremeni nagib svih točkova, održava savršeno prianjanje na podlozi, smanjuje ukupnu težinu vozila i obezbeđuje nizak centar gravitacije i preciznu i bezbednu kinetiku vožnje. Pored toga, čini svako vozilo pogodnim za svakog vozača, osiguravajući neuporedivo zadovoljstvo u vožnji na svim putevima i vremenskim uslovima.

Sigurno, stabilno i udobno. Qooder je projekat kreiran da garantuje stabilnost, udobnost i preciznost vožnje tipične za automobile. Isključeni putevi i loše vreme više neće biti problem.

Svojim agresivnim stilom, Qooder podseća na džet ski, ali ne dajte da vas to prevari. Ovo je istinsko multifunkcionalno vozilo, praktično za gradski prevoz i odlično za vikend avanture. Isporučuje više sa svoja četiri točka, nudeći veću stabilnost od bilo kog dvo/trotočkaša, ali ne odriče se zabavnog naginjanja u krivini. Za mali broj ljudi dobar je izbor celogodišnjeg prevoznog sredstva do posla i nazad, a mogao bi čak i neke vozače automobila da natera da se napuste limene kabine.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde