Početna Trends 5G ili Wi-Fi 6: Koja od ovih tehnologija predstavlja budućnost bežičnog povezivanja?

5G ili Wi-Fi 6: Koja od ovih tehnologija predstavlja budućnost bežičnog povezivanja?

Sa ekonomske tačke gledišta, 4G LTE i 5G su suštinski skuplji za integrisanje u uređaje sa stanovišta čipseta i softvera, u poređenju sa Wi-Fi 6 (mada kompanije kao što su Marvell i Qualcomm premošćuju taj silicijumski jaz).

Dalje, aspekt licenciranog spektra mobilne širokopojasne mreže uglavnom znači mesečnu pretplatu po uređaju.
Međutim, privatne mobilne mreže su u porastu.

Širenje je drugo pitanje. Danas se mobilna širokopojasna mreža susreće sa velikim izazovima prilikom prolaska kroz zidove i objekte za razliku od Wi-Fi 6 mreže. Mnoge kompanije pokušavaju da reše ovaj problem, ali ti napori su i dalje bez velikog napretka. Međutim, sa optimalnim sredstvima licenciranog spektra srednjeg pojasa 5G može da predstavlja vrlo privlačno rešenje za povezivanje između mašina u slučajevima upotrebe u fabrikama i u procesu automatizacije u otvorenim industrijskim prostorima. S druge strane, Wi-Fi sa svojim tačkama pristupa i brojem instaliranih rutera pruža odlično širenje i performanse za okruženje većine tradicionalnih kampusa.

I na kraju, postoji i skala, Wi-Fi ima značajnu prisutnost u velikim i malim organizacijama, a Wi-Fi 6 donosi poboljšanja po pitanju performansi, latencije, potrošnje energije i broja uređaja prethodne generacije. S druge strane, 5G se tradicionalno koristi zbog redundancije u kritičnim operacijama. Ipak, usvajanje je u značajnom porastu zbog privatnih mobilnih mreža.

IT naspram OT okruženja

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri poređenju 5G i Wi-Fi 6 mreža jeste prostor pokrivenosti u okviru preduzeća. Na primer, informaciona tehnologija (IT) se tipično odnosi na kompjuterski hardver i softver u tradicionalnom kancelarijskom okruženju, dok operativna tehnologija (OT) kontroliše proizvodnju, industrijske mašine i procese. Wi-Fi 6 će nastaviti da bude široko rasprostranjen u IT okruženjima, s obzirom na njegovu rasprostranjenost, a nasuprot njemu, OT okruženju ili „radnim pogonima“ preduzeća tradicionalno nedostaje povezanosti ili se primenjuju mešovita rešenja koja su često skrojena posebno za svaku firmu i koja su teška za održavanje. Zato 5G predstavlja primamljivo rešenje za povezanost u OT okruženjima.

Zaključak

5G i Wi-Fi 6 nisu ljuti protivnici. Zapravo, slučajevi upotrebe i ekonomija će podsticati spoj obe ove opcije za povezivanje. Nema sumnje da je 5G revolucionarna stvar s obzirom na ultranisku latenciju, i ona će imati novu primenu u proizvodnji, zdravstvu, pametnim gradovima i automobilskoj industriji, između ostalih.

Međutim, Wi-Fi 6 će takođe nastaviti da se razvija i pruža visoko skalabilno, jeftino rešenje za povezivanje za prosvetare u okviru okruženja u kampusima.

Krajnji zaključak: 5G i Wi-Fi 6 bolje funkcionišu u tandemu!

Prethodni članakTOP 5: Najbolji USB-C habovi u 2021. godini
Sledeći članakSlušajte muziku sa Skullcandy Sesh bubicama

Leave a Reply