Početna Trends Veštačka inteligencija pomaže prevremeno rođenim bebama

Veštačka inteligencija pomaže prevremeno rođenim bebama

ATV & NAUTICA 2020

Male bebe i veliki uticaj veštačke inteligencije

ATV & NAUTICA 2020

Deset odsto svih beba se rodi prevremeno, a one su veoma podložne infekcijama. Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata.

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije.

Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Koristeći SAS rešenja za veštačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka iz UMC Utreht je analizirao istorijske podatke uređaja sa odeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prevremeno rođenih beba.

Predviđanja uključuju i mogućnost dobijanja sepse, infekcije krvi koja može biti opasna po život.
Model koji je razvijen sa 90 odsto preciznosti može predvideti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici sepse. Ovo je značajno veći procenat od dijagnostike lekara zasnovane na pregledima pacijenata i postojećim simptomima.

Leave a Reply