Početna Gadgets Recenzija: Naim Uniti Atom – izdanje za slušalice

Recenzija: Naim Uniti Atom – izdanje za slušalice

Desktop sistem koji je savršen za iskusne korisnike slušalica

Mi u Tech-Lifestyle redakciji smo poslednji koje je potrebno uveravati u vrednost sveobuhvatnih hi-fi sistema – u pogled i zvuk dobrog para stereo zvučnika koji se napajaju iz kvalitetnog pojačala povezanog na zabavan izvor, koji ispunjava prostoriju dragocenom muzikom iz vaše kolekcije.

Ali takođe znamo i da ništa ne može da se meri sa intimnim doživljajem kada na uši stavite par solidnih slušalica i odmah se prepustite omiljenoj muzici, tu u svojoj glavi, bez ometanja. A ako je to i vaša omiljena putanja do audio nirvane, najnoviji Naim Uniti sistem bi mogao da bude pravi uređaj za vas.

Kod izdanja za slušalice originalni Uniti Atom izlazi za zvučnike i ulaz od 3,5 mm za slušalice su jednostavno zamenjeni nizom ulaza za slušalice – 6,3 mm, balansirani XLR sa 4 igle i balansirani 4,4 mm Pentaconn. Uniti Atom u izdanju za slušalice nije prosta nadogradnja modela Atom gde je korisnicima slušalica omogućeno više izbora.

U kompaniji Naim kažu da je ovaj uređaj „potpuno opremljen“ i ima diskretno pojačalo za slušalice, koristeći tehnologiju koja je preuzeta sa flegšip pojačala ove kompanije po imenu Statement.

U kompaniji Naim su takođe unapredili sekciju pretpojačala, te iako mnogi s pravom vide ovaj novi Atom kao desktop uređaj, RCA i balansirano XLR pretpojačalo znače da bi on svakako mogao i da se uklopi u sistem zvučnika, povezan ili na pojačalo ili na par aktivnih zvučnika.

Kao i kod sve većeg broja striming sistema na tržištu, ideja iz Naim Uniti sistema jeste da se u jednom pakovanju ponudi čitav niz opcija za mrežno strimovanje, plus aptX HD Bluetooth i fizički ulazi (dva optička, dva USB, jedan koaksijalni) za eksterne izvore.

Naim aplikacija je korisna za pristupanje muzičkim servisima Qobuz i Tidal kao i internet radio stanicama. Takođe, zahvaljujući UPnP podršci koju Atom ima, preko aplikacije možete da pretražujete i puštate muziku do 32-bit/384kHz koja je sačuvana na serverima na vašoj mreži. Navigacija i pretraga velikih muzičkih biblioteka je nikad lakša i retko ćete zateći sebe kako posežete za daljinskim upravljačem.

Međutim, nećete odoleti da ne ustanete iz pozicije za slušanje kako biste okrenuli veliki točkić na uređaju, ta centralna tačka ovog dizajna je predivna za korišćenje. Kompatibilnost sa Google Chromecast uređajem ne predstavlja samo alternativni metod pristupanja muzičkim servisima direktno preko njihovih nativnih aplikacija, već i proširuje servisnu podršku koja sada uključuje i Spotify, Apple Music, Deezer i TuneIn Radio. Apple AirPlay 2 nudi neometano povezivanje sa iOS uređaja, dok Roon Ready status znači da uređajem možete upravljati preko popularnih platformi za višesobno upravljanje muzikom.

Ono što je odmah vidljivo je to kako se prezentacija modela Atom HE razlikuje od one na Atom uređaju, omogućavajući veću separaciju instrumenata i dodatni prostor za još bolje nivoe detalja. Dodatna rafinisanost umanjuje sirovost i direktnost originalnog Atom modela, a to ide ruku pod ruku sa većim osećajem kontrole koju imate pri kreiranju sofisticiranije zvučne pozornice.

Ovakvi pomaci u zvučnoj tehnologiji dodatno unapređuju uređaj koji je i dalje lider u svojoj klasi, kada gledamo malo tradicionalniju konkurenciju, što ovo čini još impresivnijim dostignućem.

Naim Uniti Atom izdanje za slušalice predstavlja proizvod više namenjen uskoj ciljnoj grupi nego što je to njegov brat iz Atom porodice i nije ništa manje skup, i zbog toga se neće univerzalno svima svideti. Ali za one koji žele da oslobode potencijal premijum slušalica u paru sa svestranim striming sistemom koji će koristiti kao centralnu tačku na svom stolu ili u sklopu postojećeg hi-fi sistema, ovaj uređaj će definitivno biti pun pogodak.

OCENA TESTIRANJA
ZVUK
FUNKCIJE
IZRADA
Prethodni članakSEA RAY 370 SUNDANCER OUTBOARD – POVRATAK ISKONSKOG KRUZERA
Sledeći članakSuviše dobra ponuda za putovanje je verovatno lažna

Leave a Reply