Kompanija John Deere posluje već skoro 200 godina. Ono što većina ljudi ne zna je da John Deere ovih dana više nije toliko proizvođač poljoprivrednih mašina koliko je poljoprivredno-tehnološka kompanija.

John Deere se već decenijama ozbiljno bavi robotikom i autonomnim upravljanjem. Još krajem 90-ih godina prošlog veka ova kompanije je kupila startap NavCon koji se bavi GPS tehnologijom, želeći da razviju sisteme za satelitsko navođenje za traktore. Nakon nekoliko godina, kompanija John Deere je uspela da razvije sistem koji je bio precizan do nivoa merenja u centimetrima.

Automatizacija je normalna stvar u kompaniji John Deere. Oni imaju brojne traktore, vozila i drugu pametnu opremu koja nudi funkcije od hands-free asistencije u vožnji do autonomnog prepoznavanja i uklanjanja korova.

Ali nedavna popularizacija autonomne tehnologije pozicionirala je kompaniju kao važnog igača u sektoru tehnologija sa veštačkom inteligencijom.

Postoji automatizacija, koja čini da mašine postižu nadljudske performanse. A postoji i autonomija, koja donosi vozila bez vozača.

To zvuči kao jednostavan problem, ali niko ne želi da prska celu njivu pesticidom. A slati ljude da uklanjaju korov na stotinama hektara useva je neverovatno skupo i zahtevno. Ali ako vaša poljoprivredna vozila mogu da uklanjaju korov u realnom vremenu dok autonomno obavljaju druge zadatke, kao što je obrada zemljišta, onda poljoprivrednici mogu da uštede vreme i radne sate i istovremeno povećaju prinos na postojećim i budućim usevima.

Dok su prethodni sistemi asistencije na bazi veštačke inteligencije mogli da zaokrenu vozilo i održavaju ravne redove, poljoprivrednicima je i dalje trebala kabina da bi izašli na kraj sa preprekama, blatom i drugim malim iznenađenjima koja se uvek pojavljuju.

Danas model 8R može sam da ode do njive i radi apsolutno samostalno bez ljudskog bića na vidiku. Ako naiđe na nešto što ne zna kako da reši, on obavesti čoveka koji mu potom pomogne navodeći ga da zaobiđe predmet ili tako što dođe lično ako je neophodno. Potpuno autonomni 8R je spreman za obradu zemljišta, što je vrlo mukotrpan deo ratarstva koji je krucijalan za uspeh useva. Traktor 8R može biti ključni tas na vagi u vreme žetve, naročito kada govorimo o pripremi njiva za sledeću setvu.

Ali ambicije ove kompanije se tu ne zaustavljaju. „Budućnost poljoprivrede“, kako to John Deere naziva, će po svemu sudeći biti robotska revolucija. John Deere planira da automatizuje skoro sve u gazdinstvu što ima motor — ako neka kompanija prodaje taj proizvod, postoji dobra šansa da će oni pokušati da ga pretvore u autonomnog robota.

Prethodni tekstTest: Astell & Kern UW100 – bežične bubice koje podižu letvicu
Sledeći tekstJEANNEAU DB/43 – VIŠE OD OČEKIVANOG

Leave a Reply