Skradin

Na samom ušću rijeke Krke gde su pre dve hiljade godina stari Rimljani vezivali svoje galije, smestio se slikoviti gradić Skradin, u kojem istovremeno glasanje cvrčaka i žablji kreket najbolje opisuju o kakvom je čarobnom spoju prirode riječ.

Stara gradska jezgra tog bajkovitog grada proglašena je zaštićenim spomenikom kulture, a Skradin kao omiljeno okupljalište nautičara ujedno predstavlja i „morskaˮ vrata još jednog čuda prirode – obližnjeg Nacionalnog parka Krka.

Susak

Mesto Susak, kao i celo ostrvo na čijem se najpristupačnijem delu smestio, kao da ne pripada ovdašnjim vremenima i ovdašnjim prostorima. Otok je sazdan od peska i trstike, a njime dominiraju žuti tonovi boja.

Narečje njegovih stanovnika je specifično, a narodne nošnje jedan su od prepoznatljivijih simbola mesta. Mnogobrojne stepenice „šporkaneˮ peskom spajaju njegova dva sastavna dela, svojevrstan centar zbivanja – Staro selo s lučicom i Gornje selo smešteno na uzvisini, koje krasi crkva sv. Nikole i jedno od najuređenijih mesnih groblja.
Smešten na razmeđu severa i juga, Susak je omiljena luka nautičarima koji plove tim akvatorijem.

Cres

Cres je pitom gradić koji simboliziraju srednjovekovni mandrač, najčešće zauzet barkama meštana i creska gradska jezgra, koju karakteriziraju visoke i uske kuće koje se naslanjaju jedna na drugu čineći kameniti lavirint.

Smešten u dnu duboko uvučene uvale i „opkoljenˮ okolnim zelenim padinama, grad Cres nautičarima koji ga posete pruža gotovo jezerski ugođaj.
Velika marina uz sam grad daje mu poseban značaj, stoga se često upotrebljava kao ishodište kvarnerskih plovidbi.

Rab

Grad Rab s pravom zaslužuje titulu najljepšeg dragulja severnojadranskog akvatorija.

Opasan je zidinama i ukrašen četirima zvonicima, a neodoljivo podseća na usidren jedrenjak koji krase četiri visoko uzdignuta jarbola. Sam grad krase maštovit arhitektonski sklad, jedan od najepših parkova Jadrana i duboko uvučena gradska luka.

Manifestacije kao Rapska fjera i Rapske viteške igre predstavljaju samo dodatan razlog za posetu tom magičnom mestu koje ima i lepu marinu za nautičare.

Rovinj

Rovinj zaslužuje titulu možda i najljepšeg grada Istre.

Živopisna gradska jezgra ukrašena raznobojnim kućama, okrunjena zaštitnicom grada, sv. Eufemijom i ulepšana s 22 ostrvska satelita samo su neki od razloga zašto je Rovinj jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija severnog Jadrana. Destinacija je to koja upravo dobiva novi sjaj, a otvaranjem nove marine u samom gradu dobiće se još jedan vrhunski turistički sadržaj.

1
2
3
4
Prethodni tekstSamsung SmartThings uređaj za praćenje
Sledeći tekstTOP 5: hibridni pametni satovi 2019.

Leave a Reply