DDoS napad je dizajniran tako da ometa normalno funkcionisanje veb stranice ili da je potpuno uništi. Tokom napada žrtva gubi kupce zbog nedostupnosti njihove veb stranice i biva joj oštećen ugled.

U poređenju sa podacima iz drugog kvartala 2021. godine, rešenja kompanije Kaspersky odbranila su korisnike oko 2,5 puta više od DDoS napada.

Neki napadi u proteklom kvartalu trajali su danima ili čak nedeljama. Rekord je postavljen napadom u trajanju od 41.441 minuta, što je malo manje od 29 dana.

„Veoma je skupo održavati napad toliko dugo, posebno ako je neefikasan usled filtracije zaštitnih rešenja. Kada su botovi stalno aktivni, povećava se rizik od smanjenja efektnosti botneta, kvara čvorišta (node) ili detekcije kontrolnog centra. Ekstremna dužina trajanja i povećan broj smart i ciljanih DDoS napada, navodi nas da se zapitamo o mogućnostima, profesionalnoj pripadnosti i izvorima finansiranja organizatora“, komentariše Aleksandar Gutnikov, stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Prema sistemu Kaspersky DDoS Intelligence, ovogodišnja dinamika DDoS napada u toku kvartala brojčano nije odgovarala ustaljenom pravilu. Posle usporavanja na kraju prvog kvartala, aktivnost botneta je kontinuirano rasla tokom drugog kvartala, što je rezultiralo većom aktivnošću u junu, nego u aprilu. Ovo je konzistentno sa padom vrednosti kripto valuta, što obično stimuliše DDoS aktivnosti.

„Kolaps kripto valuta počeo je strmoglavim padom vrednosti Terra (Luna) i od tada je samo dobijao na zamahu. Različiti faktori ukazuju na to da se ova tendencija može nastaviti: na primer, kripto mineri prodaju svoje ’farme’ gejmerima po niskim cenama. To može dovesti do porasta globalne DDoS aktivnosti“, objašnjava Gutnikov.

Prethodni tekstDJ koji spašava žurku!
Sledeći tekstUpoznajte ID Aero, novi Volkswagenov koncept električne limuzine

Leave a Reply