Vazduhoplovni startap Boom Supersonic predstavio je pokazni primerak supersoničnog putničkog aviona u punoj veličini koji bi trebalo da bude Konkord sledeće generacije.

Ovaj avion po imenu XB-1 neće poleteti pre 2021. godine.

Sa dužinom od 21,6 metara, XB-1 predstavlja umanjenu verziju budućeg serijskog modela za koji se u kompaniji Boom nadaju da će biti spreman do 2029. godine.

Prototip ima mesta samo za pilota, dok bi komercijalna verzija trebalo da ima do 44 mesta za putnike.

Očekuje se da će ovaj prototip moći da postigne brzinu od 1,3 maha uz pomoć tri J85-15 motora, koje je prevashodno za vojne letelice proizveo General Electric.

Ako sve prođe po planu sa modelom XB-1, kompanija Boom će se potom posvetiti svom prvom komercijalnom avionu po imenu Overture.

Taj avion će biti dugačak 60,5 metara i moći će da preveze 65 i 88 putnika brzinom koja je duplo veća od prosečne brzine kojom se kreću komercijalni putnički avioni.

U ovom startapu tvrde da će njihovi supersonični avioni moći da odrade let od Njujorka do Londona, koji inače traje 7 sati, za svega tri i po sata, ili let od Los Anđelesa do Sidneja, koji inače traje 15 sati, za 6 sati i 45 minuta.

Karte će koštati 5.000 dolara po putniku.

U kompaniji rekli su da u dizajniranju motora za model Overture sarađuju sa kompanijom Rolls-Royce.

A nekoliko meseci kasnije, kompanija Boom je potpisala ugovor sa Američkim vazduhoplovstvom vezano za dizajniranje supersoničnog aviona za „prevoz visokih činovnika u Američkom vazduhoplovstvu“ – što bi moglo da znači da bi neki budući predsednik Sjedinjenih Država mogao za zvanične letove da koristi supersonični mlaznjak.

Ali, borci za zaštitu životne sredine su zabrinuti zbog činjenice da bi ovi brži avioni mogli izbacivati više štetnog ugljen-dioksida u atmosferu.

Svetska avio-industrija proizvodi oko 2% svih emisija CO2 koje potiču od ljudi, ali supersonični mlaznjaci su mnogo veći zagađivači.

U kompaniji Boom kažu da je njihov cilj da budu neutralni zagađivači, ali jednostavno rečeno, da bi se išlo brže potrebno je više goriva.

Prethodni tekstI Google uskoro na Samsung televizorima
Sledeći tekstMiš koji beži kad prođe radno vreme

Leave a Reply